2024-04-28 43 浏览
讲到古早台湾美食,其中一间系有几间分店既「老厝边」,平时帮衬开铜锣湾分店,今日系荃湾广场睇戏,原来对面已经有一间😌手拍凉拌小黄瓜(小辣)青瓜爽口清新,酱料调配得恰到好处,醋既调配酸度适中,而且好香蒜蓉味,带微辣,好醒胃招牌牛三宝面(配葱油干拌)牛三宝即系牛肉、牛腱同牛筋。食落牛肉同萝卜都有浓郁既汤汁,焖得肉质松化,口感软嫩,唔系汤渣feel。我一反传统配葱油干拌面,口感Q弹有嚼劲,拌左惹味既香葱油,比原本配汤面既更加吸引卤肉干拌面面条比配葱油干拌面面质较柔软,但粗d弹牙d,外貌似港式油面。卤肉肥瘦均称,入口即化,肉香浓郁。酱汁浓郁,面条挂汁,完美融合台式起司肉松蛋饼香酥既蛋饼带d烟韧,配上满满拉丝芝士同香甜肉松,加埋酥软与咸香,简单美味,系出色既小食选择

手拍凉拌小黄瓜(小辣)

招牌牛三宝面(配葱油干拌)

卤肉干拌面

台式起司肉松蛋饼