今次去湾仔食晚饭,想揾间老牌啲嘅茶记食饭,最后揾咗一间算得上只系半间茶记嘅华香鸡,因为间餐厅主要系食鸡,见到餐牌话餐厅系1988年开业,老过我本人,叫咗一个四宝套餐,一个沙茶牛腩煲,另加一杯冻好立克,伙计好有礼貌,仲惊我哋啲衫会整污糟,帮我哋安排过埋啲嘅位置坐,不过第一句同我哋讲普通话,照睇我同我嘅另一半都唔似旅客,可能有好多旅客嚟呢度帮衬啦。 佢嘅四宝套餐有华香鸡、茶香鸡、卤水猪耳同埋卤水猪腩片,上枱个样唔太讨好,打卡就麻麻,招牌系华香鸡,但真心感觉华香鸡冇咩特别,唔当佢系咩特别菜式嘅情况下味道都唔错,茶香鸡反而好有惊喜,我哋两个都觉得茶香鸡比起华香鸡好食,茶香鸡系真系有茶叶味,系好似将茶叶烟熏咗落去啲鸡度𠮶只味,唔会过分浓烈,至于卤水猪耳,同埋卤水猪腩片系合格,但唔算出色,所以再比我拣,我会拣叫个净茶香鸡。 之后嘅沙茶牛腩煲,非常出色,个沙茶汁好正,捞饭一流,后悔叫咗佢小饭,个煲系木桶加煲上,上到枱嘅时候系咋咋声,仲好滚,所以上咗菜冇耐啲沙茶汁就越来越少,但系佢啲配菜洋葱加少少汁捞饭已经够晒味,个牛腩唔系话牛腩专门店食𠮶啲崩沙腩,只系普通牛腩,但系啲牛腩一啲都唔差,肥瘦均匀,亦都煲

之后嘅沙茶牛腩煲,非常出色,个沙茶汁好正,捞饭一流,后悔叫咗佢小饭,个煲系木桶加煲上,上到枱嘅时候系咋咋声,仲好滚,所以上咗菜冇耐啲沙茶汁就越来越少,但系佢啲配菜洋葱加少少汁捞饭已经够晒味,个牛腩唔系话牛腩专门店食𠮶啲崩沙腩,只系普通牛腩,但系啲牛腩一啲都唔差,肥瘦均匀,亦都煲得好腍,沙茶好入味,绝对系有水准之作。

最后杯好立克,正如我所讲,间餐厅顶多叫做半间茶餐厅,所以杯好立克都系水准之下,可以嘅唔需要叫嘢饮,整体唔错,价钱亦尚算实惠。
四宝套餐
沙茶牛腩煲