2016-10-18 382 浏览
在大角咀以"大"字開頭的幾條街,雲集了各地美食,是日下大著滂沱大雨,我冇乜點揀就入咗呢間茶記,有時千揀萬揀,也未必揾到啱食又對味的餐飲!看看餐桌上嘅菜單,竟然發現有鰻魚石鍋飯系列……標榜蒲燒鰻魚,再自由配搭吉列豬、雞肉串、汁燒雞扒……我就點咗網燒牛扒,睇下呢餐有冇東瀛和風先!等咗一陣,上枱嘅石鍋飯熱騰騰,一大片鰻魚燒至金香撲鼻,加上專用汁醬,未食已經加分,咬下去又真係幾嫩幾滑,跟日式料理差不多,對味!食埋燒牛扒……其實係薄切牛肉,入味又唔韌,又啱喎!石鍋飯最緊要係個鍋夠熱,睇下有冇飯焦先?刮一刮有少少喎,唔錯!仲有幾片薑,清一清喉嚨,抵讚!特飲方面,選擇有菠蘿柚子冰、士多啤梨冰……我就揀咗紅豆冰,不過冇抹茶架,唔係好日式,惟紅豆有成半杯咁多,腍硬度適中,奶糖配搭甜度適宜,有茶記水準!