2010-02-19
農曆新年的紅日假期完了, 公司仍未啟市之際, 正好辦理平時上班做唔到既事, 而其中一樣, 就是來樂茶軒嘆茶.環境清雅, 好有一個古代茶館既感覺. 店內, 仿佛只有我們兩個為食而來的人士. 其他坐係度嘆茶的, 尤其是老外們, 一些懂得茶道, 一些為了感受一下中國的茶文化, 另外亦有一批人, 由茶藝館館主開班, 細心聆聽學習中國茶藝的熱心人士(外國人居多). 整個環境, 古典, 典雅, 雅靜, 靜心, 非常之悠閒. 我們只點下價錢平平地的台灣高山烏龍茶. 點好茶, 同點心. 小二即時幫我們燒水, 再把專業茶具放在我們檯上, 即場進行一個中國茶藝既表演. 先洗茶壺, 再洗茶葉, 看似簡單但我們絕對是要花時間同心機才能學得好既一門手藝.茶泡好, 入口帶點甘香, 烏龍茶味道比較清, 完全不刺激. 飲落非常之溫和舒服. 不一會, 點心亦到了. 首先來了蒸點, 鮮百合粉果, 同迷你荷葉糯米包. 再來是沙嗲串燒, 豆苗水餃, 同加點的龍華寺素卷.先食鮮百合粉果, 20幾元, 一人一隻, 說就是精素的價錢. 餃皮方面, 就有點兒失色, 因為太粘了, 完全地粘著碟, 粘著筷子, 盡管裡面個餡幾好食, 身為
先食鮮百合粉果, 20幾元, 一人一隻, 說就是精素的價錢. 餃皮方面, 就有點兒失色, 因為太粘了, 完全地粘著碟, 粘著筷子, 盡管裡面個餡幾好食, 身為餃子, 個皮唔得, 已經扣哂分.
之後是豆苗水餃, 是日看了新聞. 豆苗賣成$100一斤. 諗返起, 此豆苗餃, 有點值得. 味道非常之好. 水餃皮夠煙韌, 豆苗同湯汁, 完全的鎖在水餃入面, 輕輕的點一點醬油. 清淡而美味.
沙嗲串燒, 又是一個黯然失色既小點. 可能是燒素食食材的原固, 不用燒太耐而令到燒的菜菇不是太熱. 而可能要就一就茶的味道, 不能讓食物的濃味搶走茶的香味, 故沙嗲味比較淡. 不過, 唔可以話佢唔好食, 只是感覺到係modified左.
迷你荷葉糯米包, 即是珍珠雞的美名. 素既珍珠雞. 味道做得好似出面酒樓食到既珍珠雞. 內裡沒有雞肉同肉碎, 換來是冬菇碎粒. 整個飯團, 充滿荷葉香, 食落, 另有冬菇香味配搭. 小小件, 小小美味, 小小飯香, 小小荷香,小小的滿足.
我們還想嘆多一杯茶, 口仍想邊咬野, 邊嘆一嘆. 另外叫多一份龍華寺素卷. 其實此素卷, 是腐皮卷. 是醃製過的腐皮卷, 本身已經帶有味道, 而且那味道, 比起先前的所有點心, 來得濃烈, 多了點豉油味, 口香感覺非常好, 邊食邊用茶, 竟然是茶的catalyse. 令到茶入口時既口感同甘香味, 更加的突出.
說罷, 我們邊傾, 邊飲, 邊食, 竟嘆了兩個小時之久, 若是平日要上班, 忙忙碌碌的, 就算有兩小時lunch time, 一定沒有咁樣既平靜心境, 去欣賞茶既味道.
離開後, 我們才想起, 忘了問為何飲茶要配上素食呢......下次有機會, 再研究.