2017-10-04
今日同“抹茶控”朋友去完誠品買書,下一場就係同佢一齊去“京林屋”止下佢啲抹茶癮呢度既裝修佈置依舊係充滿日本風情,和風十足!!我地兩個都未食lunch,所以就先要一份“京式鰻魚飯”HKd$98+10% share黎食打一打底先留肚食甜品單品其實已經係一個定食,份量仲一啲都唔“的色”架除左有齊日式定食必有既暖暖海帶味增湯同前菜之外....仲有一大碗鰻魚焙茶飯!鰻魚雖然唔係原條上,但都有好多件,焙茶飯我地對分都每人一大碗滿滿的!!!食完咸野打左個底之後,我地就緊係要大戰甜品啦我地首先要左杯每次黎到都必點咁濟既“香港限定芭菲”HKd$98+10%呢個芭菲有齊抹茶軟雪糕、白玉、寒天、紅豆、脆米、忌廉同士多啤梨,一次過可以食齊咁多野兼且連埋一齊食都好夾,次次食完都會心情變好但一杯芭菲又點會夠留左肚話要大戰甜品既我地呀於是“抹茶控”朋友就嗌多客“秘製抹茶蕨餅”HKd$88+10%清涼Q彈既蕨餅本身已經好有抹茶香,但連埋黑蜜糖同沾埋抹茶粉就更加令我地食唔停,一碟六件我地閃下眼就經已食完啦而偏愛焙茶既我就要左份“焙茶卷蛋”HKd$88+10%個焙茶卷蛋我第一次食炸,好後悔咁遲先識得嗌佢黎食~~~唔好睇佢
呢度既裝修佈置依舊係充滿日本風情,和風十足!!
單品其實已經係一個定食,份量仲一啲都唔“的色”架
除左有齊日式定食必有既暖暖海帶味增湯同前菜之外....
仲有一大碗鰻魚焙茶飯!
食完咸野打左個底之後,我地就緊係要大戰甜品啦
但一杯芭菲又點會夠留左肚話要大戰甜品既我地呀
而偏愛焙茶既我就要左份“焙茶卷蛋”HKd$88+10%
個焙茶卷蛋我第一次食炸,好後悔咁遲先識得嗌佢黎食~~~
唔好睇佢外表平凡,但食落口蛋糕軟綿富茶香之餘,連啲忌廉都好滑好重焙茶香,入口一啲都唔漏,連平日唔多食忌廉既我都完全無整走啲cream,將佢地食清光呀
加埋伴碟既焙茶雪糕同紅豆白玉就加倍滿足
呢度既茶味甜品真係好有水準呀,無論焙茶同抹茶既都深得我心,每次食完都好滿足