2019-09-29 385 浏览
北角对我嚟讲一直充满浓厚情感,自己第一个英文补习班系北角,自己亦系北角住过几年,甚至第一份part-time都系北角返工。当年考入心仪既大学,我既恩师正正请我食火锅本色。今日重游旧地,点滴在心头。圆拱形既门面一直系本色最iconic既特色,庆幸他们仍然将门面保留下去。点完菜后职员就立即送上酱料盘,我既酱汁配拾一如以往都系鼓油同炸蒜。食火锅当然要叫定饮品,竹庶红甘荀汁一渣都系$42,比起其他火锅店算便宜。餐厅既汤底几多款,包括卤水锅、美人锅、酸菜鱼锅等等。最后我地选择酸菜鱼锅。酸菜鱼锅既材料有芽菜,酸菜,红枣,鱼片。汤头酸香扑鼻,味道清甜不油腻。另外鱼片无骨,肉质亦嫩滑,不过略嫌鱼片同汤头唔够融合,鱼片既酸度唔太强烈。无牛不欢既我叫左美国牛颈脊。肉质鲜嫩爽滑,肉味非常浓郁。呢款肉质相对结实既牛肉用嚟打边炉就最好不过。纽西兰羊肉片肉质都鲜嫩肥美,不过有少少膻味。本色既蜂巢豆腐口感超级绵密,所以更能索晒汤汁。黑松露丸同我想像有少少出入,以为黑松露系流心馅,不过食落都几弹牙,黑松露味非常突出。另外三粒系流沙猪肉丸。花枝片一碟有十片左右,职员建议等到花枝片弯曲就食得,口感鲜脆爽口。落单时以为四川

竹蔗红甘笋汁

一品酸菜鱼锅

美国牛颈脊

纽西兰羊肉片肉质都鲜嫩肥美,不过有少少膻味。
纽西兰羊肉片

本色既蜂巢豆腐口感超级绵密,所以更能索晒汤汁。
蜂巢豆腐

丸类双拼

花枝片

落单时以为四川麻辣粉系需要放入锅,上菜先知原来已经炒好左
辣度并非善男信女,食完唔够五秒,辛辣的味觉从舌头到口腔突然涌出来。
四川麻辣粉

最后仲送左甜品,就系晶莹剔透既桂花糕。

对我嚟讲,恩师就系我嘅英雄,英雄绝对配得上本色,下次一定要带恩师嚟食。
2019-09-23
  • 蜂巢豆腐