有日晏晝同男朋友行過佢中學嘅地頭🏫,夜晚就去咗紅磡舊區入面嘅一個新商場,位置比較隱世,入面竟然有一間日本嘢食🏯。店面走木質設計,有唔少日式裝飾🎏,仲有唔少店家收藏嘅玩具,都幾有feel。當晚十分肚餓,最後叫咗超多嘢食,整體日式食物嘅質素都唔錯。🍲至尊牛肉鍋 $98呢到嘅鍋物有好多湯底選擇,包括豬骨、鰹魚、番茄、麵豉、辛辣同壽喜燒。鍾意壽喜燒嘅我當然毫不猶豫揀好湯底,再加咗$28升級做定食。呢個牛肉鍋材料豐富,除咗有唔少美國嫩滑牛肩胛🐄之外,仲有娃娃菜、金菇、冬菇、蘿蔔、芋絲、豆腐等,湯底鹹淡適中,都算幾抵食。定食方面加多咗個🐈貓飯、麵豉湯、中華沙律同田園沙律,其他配菜都味道不錯。今次先知道原來貓飯係一種日式傳統料理,將牛油、柴魚片同醬油拌勻喺白飯入面。牛油味🧈特別突出,但稍微有少少過鹹,配搭壽喜燒湯汁一齊食會更好。👅評分:9/10🐙白爪魚燒餅 $58柴魚片+紫菜碎+蛋黃醬完全係日式風味嘅精髓🎌,呢個白爪魚燒餅估唔到咁大份,食到勁飽。口感同味道都同大阪燒好似,入面有啲白爪魚粒粒,口感幾爽脆。👅評分:8/10🦀芝士通粉釀蟹蓋 $38呢個蟹蓋送上檯時傳來一陣焦香味,雖然份量比想像中細,但入面

🍲至尊牛肉鍋 $98
👅評分:9/10

🐙白爪魚燒餅 $58
👅評分:8/10

🦀芝士通粉釀蟹蓋 $38
呢個蟹蓋送上檯時傳來一陣焦香味,雖然份量比想像中細,但入面啲料塞得密密麻麻。面頭鋪咗一層芝士🧀,入面係平時食開嘅芝士通粉,中間夾雜些少蟹肉,味道幾特別。
👅評分:7.5/10

🥠可樂餅 $28 for 2
成晚最有驚喜竟然係呢個可樂餅,味道有洋蔥、紫芋甘粟、南瓜、芝士同牛肉,我哋就揀咗南瓜🎃同芝士🧀。可樂餅即叫即炸,外皮薄得嚟又超級酥脆,兩款餡料都係十分軟糯,芝士餡更加滑順,南瓜餡就有更香濃嘅香甜味。熱辣辣嘅可樂餅真係超好味,兩款都咁高質,搞到我哋都好想試埋其他口味😋。
👅評分:9.5/10