2008-12-13 9 浏览
一到達便被這看不見盡頭的buffet corridor 吸引了...Book 位的時候request 了window seat, 比鄰半島~~ 埸內有很多christmas decoration, 很喜歡!!!冷盤:有生蠔, 凍蝦, 青口, 八種ready mix salad, 另有沙津菜等和六種沙津汁給客人自行mix凍蝦****, 青口*** - 新鮮小龍蝦黑魚子沙津**** - 好像很珍貴....最喜歡龍蝦~蟹肉黑松露菌伴生菜**** - 蟹肉唔腥, 我沒有吃過黑松露菌唔知係點, 但如果呢個係真的話我諗就冇特別Tomato with mozzeralla**** - 以前食過覺得冇味, 不太好吃. 但今次食覺得味道唔錯.薯仔沙津**** - classic, 好味蝦沙津杯** - 蝦唔爽口, 沙津汁味道不夠而且太酸Parma ham w/ melon*** - 鹹香, 但吃過太多更好的因為唔太多人, 所以一盤盤的mixed salad沒有refill, 到後期是不會看見蟹肉小龍蝦還有很多我沒有吃, 如: 壽司, 魚生, 日式小食魚仔, 螺肉...熱葷:炒海鮮****, 炒瀨尿蝦*,

冷盤:
凍蝦****, 青口*** - 新鮮
薯仔沙津**** - classic, 好味
蝦沙津杯** - 蝦唔爽口, 沙津汁味道不夠而且太酸

熱葷:
炒海鮮****, 炒瀨尿蝦*, 芝士焗雜菜***, 紅酒燴牛面頰***, 燒味 (叉燒****, 燒鵝***, 油雞***), 雞肉串燒***, 海鮮pizza***, 蜜汁燒雞翼****, 海龍皇湯***, 清酒煮花螺****
海鮮pizza*** - 多芝士但餅底好淋.

烤肉:
煙火腿*** - 沒有太大研究, 但廚司強烈推介
烤火雞***(配cranberry sauce) - 肉不鞋口, 但我喜歡的火雞是肉質彈牙的.
燒牛肉***(配燒汁) - 不夠juicy
亦是有很多沒有吃的, 如: 即煮粉麵, 生滖粥, tempura(菜), 羊肉, 鴕鳥肉, 蒸魚, 鰻魚, 印度咖哩, 印度薄餅, 中西湯, 餐飽...

cheese platter:
blues cheese***** - 比一般的濃香, 我的最愛!
cottage cheese***(冇味的芝士), 另有三種硬芝士 其中有orange chedder我覺得幾特別. 好欣賞呢到會供應特別的種類, 不像多數的酒店只供應standard type.

其實一入場己被甜品部深深吸引, 只是不好意思一開始便拿甜品...
之前睇食評已經target咗我的最愛 - 拿破倫~
拿破倫******x6 - 好鬆脆, custard 很滑比例很好, 放久了亦不會變淋. 一吃再吃!!!
芒果壽司**** - 特別, 芒果超級酸, 下面是朱古力米餅 (有點像日本的朱古力脆米)
mango cheesecake**** - 芒果依然酸, cheesecake 有芝士味+滑, 但餅底太薄+不脆. 整體main st cafe/deli 的好味的... (不過呢個其實已經好好味!)
廚師話佢地做緊mango promotion, 所以有很多芒果甜品, 不過現在芒果唔當做, 酸到不得了...點解唔用其他代替? (雖然我覺得芒果和以上的甜品是最合襯!)

整個12月都有聖誕食品供應, 感覺不錯:
Christmas log cake****(聖誕樹頭朱古力蛋糕) - chocolate mousse 很滑+濃, 有的choco crispy増加口感, 外面是黑朱古力鏡面coating, 好好味~

orange jelly choco mousse (左)*** - 我不喜歡橙味, 但這個還好, jelly味道清新.
荔枝果凍 (中)** - 口感是大菜糕, 不是果凍, 而且甜品很假.
木糠布甸 (右)***** - 很美味!!!

法國promotion:
macoron*** - 有的硬唔太正宗, 很懷念以前麗嘉的出品. 雖然唔夠正宗但如果當佢係另一種甜品其實個朱古力味的是不錯的. (比較甜,不是人人可以接受)

雪糕是HD出品 - 有macadamia nut, coffee, strawberry, vanilla, green tea, choclate
另有兩種雪糕放在同一位置但我認出應不是HD出品 - sesame, mango
Toppings: chocolate sauce, strawberry sauce, almond, choco flakes, rice crisp...
好開心!!!

朱古力噴泉**** - 有牛奶朱古力和白朱古力, 不過只供應蜜瓜串給客人點朱古力... 希望它們可以改善改善. (把噴泉的朱古力放到雪糕上, 朱古力是會凝固的, 味道比topping 供應的chocolate sauce更美味.)

另有很多其他不太好的甜品沒有試:
即煮pancake, 即焗梳乎里, 豆腐花, 自製台灣冰, 聖誕布甸, 栗子蛋糕.......

這裡的服務很好, 員工十分有禮貌
食物供應和海逸酒店相似. 相信是姊妹店.
沙津: 小龍蝦黑魚子, 蟹肉黑松露菌
熱葷. Blue cheese - 好味