今日特登嚟來試呢間 "烏蠅館",睇個名幾特別,佢哋係食川菜, 一入門口侍應員會問想食火鍋,烤魚還是冒菜,我選擇了食烤魚。 收到點菜紙,原來他們是四川三峽烤魚,分別有三峽蒜香烤魚及香辣烤魚選擇,而二兩種口味的烤魚可配六款配菜$338,八款配菜$368 及十款配菜$398,我們食量不算多所以選擇了六款配菜,海帶結,玉子豆腐豆,皮土豆片及海白菜,在選了一杯原葉檸檬茶(凍的)。原葉檸檬茶上到枱面時看杯內有一捲捲的原片茶葉,當自由張檸檬壓碎後原片茶葉開始慢慢打開,看來都幾特別,飲落去非常清新,茶味香濃,而糖水是自己加的,非常唔錯。好喇,到了主菜三峽烤魚終於來了,他們用一個特別的gas爐去上菜,原條魚放在平平的鑊上面烤煮, 主各魚係用了多寶魚重要非常肉厚鮮嫩,配上他們獨特的香料,加入四川不同的辣味椒絲,配上六款配料吸盡所有精華味道,令所有食才變得非常之美味香辣, 所以忍唔住叫了一碗白飯去撈汁。最終用了一個小時零十五分鐘把全部食物都食完了,喜歡烤魚的朋友可以試試這一間,地方清潔gas爐乾淨企理坐得又舒服。返屋企再搜尋咗一次冒菜是什麼,原來冒菜係一種四川嘅火鍋湯底去煮一些麵條,簡單啲講是類似用冒菜嘅

返屋企再搜尋咗一次冒菜是什麼,原來冒菜係一種四川嘅火鍋湯底去煮一些麵條,簡單啲講是類似用冒菜嘅方法去煮香港形式嘅車仔麵, 下次有機會一定要去試埋呢個。