2018-05-31 37 浏览
上次食過一次四姐之後,發現忘記唔到呢間川菜既味道。呢晚同朋友去開灣仔果邊,突然醒起四姐係灣仔都有分店,決定帶呢個朋友試下灣仔呢間四姐,地理位置google map完之後發現個位唔易搵到,都花左小小時間搵。餐廳環境:餐廳內在環境唔算大,大概只有30人既位左右,環境算舒服,私房菜既感覺,裝飾唔算grand,環境係有小小屋企既感覺。餐廳餐牌:餐廳餐牌只有一張紙,佢係因應你人數再決定你叫幾多款菜,人頭費就固定左每人收300幾蚊,好似我地兩個人咁就包兩款凍盤、三款熱既小菜,再加一碟菜,姐係總共兩個人係會有六碟野食,價錢尚算可以。蒜茸肚絲:呢個涼菜蒜茸味好重,肚絲份量幾多,我覺得兩個人食真係份量算多得滯,不過味道真係好唔錯,同埋絲既大細份量都OK,幾幼。青椒皮蛋:另一款涼菜青椒皮蛋味道幾好,呢兩款涼菜都唔辣,皮蛋唔算好熟,果種半熟融融地既狀態好好味,呢個皮蛋係加分既涼菜!川式椒鹽蝦:川式椒鹽蝦係全晚最期待,其實我個人覺得呢個川式椒鹽蝦真係呢間四姐既招牌菜,因為真係好好味,除左蝦頭之後基本上我成全蝦係放入口食,個殼炸過之後係可以食埋,拎黎撈飯真係好好味,一級推介!糖醋里脊:我同朋友本身都好鍾意果種酸
餐廳環境:

餐廳餐牌:

蒜茸肚絲:

青椒皮蛋:

川式椒鹽蝦:

糖醋里脊:
我同朋友本身都好鍾意果種酸酸甜甜,四姐既糖醋里脊好正既位係佢真係啖啖肉,份量岩岩好,本身有擔心兩個人邊到食得哂咁多,但黎到係岩岩好,仲要好開胃,飯基本上係可以狂食,因為d涼菜熱菜都好夾飯一齊食。

招牌重慶水煮魚:
最後一款叫左既熱菜係招牌重慶水煮魚,係呢間餐廳既招牌菜,內裡大概有20塊左右既大片魚塊,我估唔到份量有咁多,好適合一大班人一齊食,而佢每塊魚塊係好大塊,大概有4分之1隻手咁長,啖啖肉,油就幾油,但辣我就覺得還可以啦,因為我個人本身食唔到辣,但我都覺得ok,我覺得呢間私房菜應該係主要係麻、鮮、香,真係好唔錯,我覺得呢間係真係可以Keep住想返轉頭食既川菜!
2018-05-30