2016-01-26 232 浏览
之前同媽咪去貴州旅行,記得導遊話過果度最出名有兩樣嘢:一係黃果樹瀑布,另一樣就係貴州牛肉粉,導遊仲帶咗我哋成班團友去食,湯底嘅濃、牛肉嘅嫩、米粉嘅爽,果種好地道嘅風味,至今仲令我好有印象~估唔到最近喺銅鑼灣鬧市都可以食得番呢種風味,因為呢度開咗本港第一間貴州牛肉粉專門店,收到呢個好消息,即刻帶埋媽咪同阿哥過嚟試~米粉上面鋪咗牛肉片、牛肉丁,加埋酸菜、酸蘿蔔、花椒粉及胡椒粉等,即成一道色、香、味俱全的地道貴州美食~牛肉口感細緻、肉汁豐富,米粉食到「雪雪」聲好爽口,湯底更係成碗粉嘅重點,香味迷人,睇落去清清地,飲落卻係濃郁入味,一口米粉一口湯,唔覺唔覺就飲咗大半碗~自問係大胃王嘅朋友,仲可以加$18追加牛肉丁、牛肉片、牛筋或牛肚,又可以加$12追加脆腩,加$6追加豆乾或鹵蛋亦可~
2016-01-24