2020-03-21 246 浏览
每一個餃子控心入面都有間最愛嘅餃子店。 自從美味餃子店疑似係藍之後,尋尋覓覓一直都未搵到心頭好。 兩個月前睇完果籽報導就bookmark左呢間小店,心心念念左咁耐終於有機會去。夜晚8點,五款餃子雲吞已經得返三款,想試菜肉餃同芹菜餃就要趁早。 上海菜肉雲吞($30)好大粒,好鍾意咬落係厚實嫩滑嘅小棠菜肉餡,味道樸實得來好清新,好有家嘅感覺。韭菜豬肉煎餃($30)完全冇得輸,餃子皮透薄煙韌彈牙,完全感覺到係新鮮即製,最意想不到係每一啖都有汁滴出嚟,有種食緊小籠包嘅錯覺。蔥油撈雞扒麵($30)塊雞扒煎得好香,雞皮夠酥脆。 雖然蔥油香味唔算好濃,感覺似普通醬油撈麵,勝在完全唔油膩,撈少少蒜蓉辣椒醬更加惹味百倍,性價比超高。 豆漿($8)唔會好甜,飲到尾都好滑溜冇渣。雖然店主抱怨鋪頭細細冇地方儲貨,所有嘢都即做即賣完,但其實係呢度最大賣點,每一啖都感覺到新鮮同手工嘅味道,難怪附近街坊嘅外賣單接唔停。全店連廚同店員共三人就企哂係身後嘅開放式廚房,雖然人手唔多,要落單或者有咩要求都即時有求必應,有住家feel,值得專程一試。💛 良心行為:- 於蘋果日報公開表態- 店鋪內張貼文宣

💛 良心行為:
- 於蘋果日報公開表態