2019-02-03 960 浏览
大喜屋、極尚大喜屋、樂天大喜屋、 殿大喜屋!!   登入網站   “他們的理念 – 以人為本  降心以樂、行之正道  互利互榮、眾志成城  同心同德、厚德載物  百川匯海!”   我從來未登入過大喜屋網站,但以上四間全部幫襯過,仲不止一次,所以有信心地邀請一家大少前來團年。登入openrice 打算網上訂座,但人數較多 (7大人、1小童、1兩歲半BB共9個人) 所以便被指示登入網站訂座,對方很快便回電確定人數及BB年歲,並細心提出安排BB椅俾BB。我book晚市自選兩小時 7:30 – 9:30pm.  訂座過程非常愉快,仲收到whatsapp 確認,感覺非常安心,亦即時存入$500訂金。三日後收到殿大喜屋來電告知必須要 9:00pm 交枱,就算自選時間都係9:00pm 還枱,多番討價還價終於皇恩浩蕩地延至 9:15pm.  挨年近晚揾錢要緊,明白既。 用餐一日前再收到 Whatsapp 確定人數及時間,感覺仍然窩心。當日第一位家人 7:05pm 到達,被安排一張 8 人枱枱頭尾一邊貼牆一邊只容得下一個人側身過,枱面有 8 份餐具。但BB椅沒有安排,講真個位置實在放唔落BB椅,所以當場

當日第一位家人 7:05pm 到達,被安排一張 8 人枱枱頭尾一邊貼牆一邊只容得下一個人側身過,枱面有 8 份餐具。但BB椅沒有安排,講真個位置實在放唔落BB椅,所以當場也沒有再跟進BB椅,反正BB坐在媽媽懷中也非常高興。

食物質素仍然不錯,很多食品都Encore 再Encore,唯獨第二輪刺身竟然變成細件簿切,匠人匠心的廚師 (網站宣傳其廚是匠人有匠心,好勁架) 果然擁有細心,刀功了得。反正是任點任食,叫多兩輪便可。

幫我們執枱的EE非常勤快,不停清走垃圾,最重要係笑容滿面。另外一位傳菜的叔叔也非常友善。到此刻,團年用餐仍然非常愉快。

接近尾聲時,一位黑色上衣長頭髮帶口罩的女士向另外一位黑色上衣男子講左句”度高”,男子便望向BB然係行開。我心想唔通計高度收費,訂枱時只問過我BB 年歲至喎? 但由於該男子未有任何行動,所以我哋繼續開心聚餐。

不知在何時,埋單Folder靜靜地在枱面出現了,打開一睇收左2個小童價錢,便揮手打算召人查詢,那一刻腦裏面浮起一句”這麼近那麼遠” ,全場黑衣人不論企係度、行緊路、就係睇你唔到。咁唯有行去Cashier
查詢,Cashier 女士望都冇望我只講一句”度高” ,咁咪回應佢一句做booking 唔講,夾硬收錢好肉酸。不過可能呢個並非單一事件,唔係點會咁爽快叫人度高。

跟住又見到另外一個黑衣女子大叫,現場人多聲雜可能真係需要大叫,當時8:55pm,叫咩呢,就係對住我哋用餐張枱大叫:九點必須要離開”。我答:唔係 九點三咩?  佢指下partition 邊張紙仔,係喎,有張同日曆咭Size 一樣既咭,”大大隻字”寫住 9:00喎。其實冇咩所謂反正食飽飽。

作為飲食業界同事,黑衣服務員們的態度及對答,絶對係本人心目中的Hero,問心嗰句我每日都想做,每日都想講,我一定要密切留意貴公司請人通告,希望能加入一員。要成為一份子,當然要細閱網站,於"訂枱前需知",真係睇唔到小童同BB既界定。不過正所謂魔鬼在細節,係嗰張解象度超高既海報底,寫上”小童收費:佔座位,身高90-140cm 為小童收費”  。但留意呀,冇話過90cm 以下唔收費架。

提提大家,公司已經將所有收費列明,你自己唔睇,做Booking 時又唔問,見到張單先諗住嘈,咁即係難為人家唧。咪諗住人哋Set 8 個位,就唔可以收你9位呀,搵錢要緊,有咩餐廳可以得8個餐位餐具都要收你9位!! 度埋高都可以坳架,做咩啲頭髮仔唔聽話企高架。Cashier 係後勤人員嚟架,你問佢嘢佢唔識答架,邊得前線把口咁叻豬呀!!  再講下個洗手間,真係要勤加清潔,7:30pm 已經四格裏面,兩隔都係 … …,係人客腸胃敏感,定還是有其他原因?

網站話 “DAIKIYA 用心做好`  良心出品為您的歡樂而感動,為您的滿足而努力,為您的到來而感激” 其實成個網站啲內容唔係同客講係同內部員工講既!! Marketing 同事好嘢。

朋友已經再Book 了大喜屋,農曆年見!! 祝大喜屋生意興隆、財源廣進!!
题外话/补充资料: 溝通好重要,包括前線、後勤及顧客。
2019-02-01
庆祝纪念