2023-02-16
去一般嘅泰菜餐廳比較少會有船麵 所以呢日經過船麵嘅專門店就可有興趣入去食啦😗 環境主要以綠色同黃色為主 色彩鮮豔 望落好精神😌湄南大船麵船麵係呢度嘅特色 我就貪呢一碗有齊每樣配料😜 包括美國牛肉片 泰式牛丸 豬肉丸 魚蛋 扎肉 鴨血 蘿蔔 我好鍾意佢個牛丸 牛味重 仲好juicy 主食方面有三款選擇 我揀咗米粉 呢個米粉係幼身嘅米粉 食落好爽口 另外仲有細船麵可以選擇 配搭可以更自主🫢 正宗泰式海南雞 (半隻)呢隻海南雞嘅size好大 雞皮爽口雞肉嫩滑 配埋特製嘅泰式辣汁 味道更上一層樓🐥 除咗雞翼同埋雞翼髀部份有骨之外 全隻都冇骨㗎 酸辣無骨鳳爪沙律呢個係大size 都有好多件鳳爪㗎😝 調味適中 有辣又有酸 仲有啲芹菜同紅蘿蔔絲🥕 面鋪喺底嘅生菜都好新鮮 泰式炸蝦餅(4件)呢個係跟餐加配嘅☺️ 每件都細細粒 啱晒嘴仔細細嘅我 蝦肉彈牙 上碟晒熱辣辣🦐飲品青檸梳打 梳打水係分開另上嘅 配埋新鮮青檸同埋少量糖漿 味道好清新🍋 近排天氣轉熱就係需要呢杯飲品😎 泰國椰子水 落單時 店員已經通知我係罐裝上嘅 呢個牌子嘅椰子水都好Fresh🥥呢間船麵嘅店員服務好好 整體用餐體驗都幾愉快 下次再嚟荃
湄南大船麵
正宗泰式海南雞 (半隻)
酸辣無骨鳳爪沙律
泰式炸蝦餅(4件)
飲品
呢間船麵嘅店員服務好好 整體用餐體驗都幾愉快 下次再嚟荃灣都會想食呢間🫢