2015-11-20 357 浏览
早兩日食晏路過見到HKU東閘對面原本係"銀咖哩"的鋪位變左間新開的cafe, 新開張試業中做緊全單20%off, 又搵日黎試試~ Menu上的食物大部份都係未有的...反而drink menu上的大部份都有, 聽聞因為試業中只有一位廚師所以lunch只有 set lunch menu (忘了影相) 每日4款飯+ 4款pasta, 都幾多選擇的, 不過想食 all day breakfast, burger, waffle, pancake etc. 的話就要等等了~結果叫左日式牛肉飯(原價$40 incl. drink, 試業價20%off $32), 都幾好食的, 裡面除左牛肉仲有椰菜&雜菜, 覺得幾健康Set lunch有tea/coffee, 我+$5要左iced mocha. 杯野飲黎到見到顏色已心知不妙...果然唔夠朱古力味,唔夠咖啡味亦唔甜的, 我諗要加好多espersso shots & chcoclate sauce先得... 我向店員反映後佢比左杯仔糖水我(你杯mocha黎你比糖水我想點...) 叫得做cafe 咖啡是基本吧? 要改善!!同事點左洛神花茶, 係set+
日式牛肉飯
mocha
洛神花茶
同事點左洛神花茶, 係set+$9, 好有heart地係個壺裡面放左4-5朵洛神花用熱水慢慢泡開的. 美中不足嘅係冇落糖的...所以只有酸味...剛好我果杯仔糖水比佢用了 XD
carrot cake
見店裡有黑板cake menu但冇cake display出黎, 諗左好耐(驚冇樣睇會中招). 最後甜品控的我我忍唔住點左carrot cake(原價$25, 試業價20%off $20) 外賣番公司當下午茶. 見到店員係個cake模成loaf攞出黎已知今次得左! 佢cut左好厚的一片比我, 有星巴巴loaf cake的厚度呢! 一試之下果然十分十分美味
 係我好鍾意的super dense & moist 的 cake, 有一點點的肉桂味, 又唔會太多(Cedele的carrot cake我覺太多肉桂味的啦), 仲有唔少raisins在內實在太太太好食了!未到tea time已忍唔住食曬! 絕對要encore的item!!!

希望過左試業期有多d food item選擇啦, 同時coffee drinks方面都要加把勁改善呀!!
2015-11-19
carrot cake