2023-12-05
今日有朋友帶我黎仁安大廈揾食,平時好少入呢個商場,吾講真係吾知呢度有間隱世高質日式茶屋😍👍🏻價錢吸引,食物有質素!餐廳係簡約木系日本風,主打大阪燒,烏龍麵,烤蛋糕,乳酪雪糕,日式刨冰。🥘炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵$78第一次食雞叉燒類似雞卷咁。慢煮完的雞卷再炙燒,燒得香口之餘,雞卷仲好嫩滑,真係好好食。湯咖哩係日式帶甜果種,濃淡適中,幾香,配料仲有玉米,嗚門卷,流心蛋,洋蔥,幾豐富。🍳帶子大阪燒$98面頭佈滿木魚絲,大阪燒汁,沙律醬,不會太厚粉,每啖都食到好多配料,有帶子,椰菜,菇,每啖都好滋味😍👍🏻🍧伯爵刨冰杯$48呢個係期間限定,超驚喜超好食!面頭係伯爵茶的cream,口感超smooth,味道好濃郁好香。底層的伯爵茶刨冰都係有濃濃的伯爵茶味,而且刨冰細膩,有點似雪花冰的感覺,好好食😋🍦乳酪雪糕$58有超過20種配料選擇,可以揀三種配料,一款醬汁。我揀左草莓脆片,香檳葡萄爆爆珠,lotus餅,homemade 小山園抹茶醬。乳酪雪糕口感幼滑,特別一贊係個抹茶醬,真係好濃抹茶味,大滿足😍見到有menu 話take away有買一送一!下次要黎試下拉😆🍸抹茶豆乳(跟餐加$29)抹茶好出色
🥘炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵$78
🍳帶子大阪燒$98
🍧伯爵刨冰杯$48
🍦乳酪雪糕$58
🍸抹茶豆乳(跟餐加$29)
抹茶好出色,濃濃的抹茶味👍🏻
🍸柚梳打$19(跟餐加$19)
🌟總括黎講,呢間隱世日式和室,主食同甜品都同樣出色,環境都舒服寧靜,下次要再黎試下其他菜色。