已經提前打電話上去,所以入去餐廳時不需要排隊可以直接入座啦~~最適合我地同朋友一齊來,又唔會需要排隊影響用餐心情基本上要找的地方就在觀塘地鐵站附近,交通上相當便利,我地都系跟住Google map順住路穩咗過來一出升降機就已經望到餐廳大大兩隻字“丼瀛”,門口簡單的石墻裝潢設計,再配合餐廳內部的木磚墻、木臺,感覺就像是重回到日本餐廳用餐的感覺,如果喜歡日式居酒屋的朋友仔一定唔可以錯過雖然內裡空間不大,但室內的設計仍能讓你覺得人數再多都能容納的感覺,假如想和同學過來開心聚餐,依度安靜同自在話唔埋係你一個好選擇。早已食指大動的我地已經忍不住開始點菜,尤其“北極光海膽杯”和“丼瀛龍蝦刺身爆丼”這兩份菜式應該是必食之選“北海道海膽杯”係老闆的精心之作,獨特風格而不失韻味,味道比起想象中更刺激味蕾,一匙落去,九種食物的味道瞬間混合一齊;海膽、紫薯蓉...等,比起外面的日式餐廳更多了一份與眾不同的魅力,冇唸到一個看似簡單料理手法的海膽杯,裡面竟然大有玄機肉質口感方面鮮甜嫩滑,龍蝦鮮味十足,需要用埋老虎鉗先可以打開裡面舊肉,但再麻煩都係值得,因為肉質真係鮮美基本上成只龍蝦已經全部消滅咗佢。初次過來這間

這兩份菜式應該是必食之選

基本上成只龍蝦已經全部消滅咗佢。

初次過來這間餐廳已經是相當滿意了,交通便利,設計幽雅清幽,帶來一個在外面餐廳感受不到的獨特體驗,可謂“麻雀雖小,五髒俱全”。
2018-09-03