2019-05-03
放工約左朋友去荃灣食飯,突然想食雞煲,於是上網搵呢間18樓,即刻打去問有無位,因為呢間雞煲成日都full booking,所以都係賭下運氣打電話去,竟然有一張枱臨時爽約,二話不說就衝上去!入到去個場好大,座位又寬敞舒適,一坐就叫左個微辣雞煲,而侍應亦好貼心介紹左胡椒豬肚湯底比我雞煲一到,香味十足而且食落啖啖肉無咩骨,d肉完全吸哂d汁食得咁興起,於是叫左碟豬皮放入雞煲,豬皮望落晶瑩剔透,放入雞煲一陣,已經吸收哂入面嘅精華,絕對係雞煲嘅最佳拍擋食咁咁上下,都有少少口乾,就去拎枝竹蔗茅根下吓火先,雪櫃入面仲有好多各式各樣嘅汽水任飲!之後就加入湯底,但由於剛才的雞煲份量頗大,所以火鍋配料都係叫左幾樣;雪花牛肉望落好新鮮、響鈴即叫即炸、仲有好多唔款式嘅丸子彈牙得黎又無雪味、餃子皮薄饀靚,仲有一個值得讚嘅係加湯真係會因應您嘅湯底而加,唔似其他地方一係加水,一係唔知加左咩湯其實仲有好多好多野想食,只可惜個胃已裝不下去,所以下次要再約好友黎大戰