日头过咗九龙湾做嘢,夜晚就顺便去Mega Box行吓同食晚餐🍽。虽然位置偏僻,但商场其实有好多餐厅,而我哋就帮衬咗位于5楼嘅「Solé」,因为见网上评价唔差。餐厅环境非常舒服,装修好靓,带点浪漫情调💕。再者,虽然系食法国菜,不体整体氛围轻松,而且店员亲切有礼,外在条件完全能令客人好好享受呢一餐。我哋嗌咗Executive Set Dinner for Two($698)👫,菜式内容相当丰富,并可自由选择菜式。前菜八选四,主菜四款二,无谂过喺一餐入面可以试到咁多款嘢食。落单无耐,店员先为我哋送上开胃菜(未必每晚一样),红橙两色嘅西班牙蕃茄好耀眼🍅,建议食法系吱少少柠檬汁同沾橄榄油黑醋食。蕃茄酸得嚟好平衡,食完醒神,为晚餐展开序幕。薄切带子,前菜由淡味食到浓味,带子刺身即使系薄切,但都食得出好鲜甜🤤,再加埋黑鱼子,鲜上加鲜。巴约纳烟火腿,🥓烟火腿大大片,火腿略带烟熏香气,肉味浓度刚刚好,易入口,如果配埋蜜瓜食就正啦。薄切呑拿,🐟呑拿鱼刺身片外围经过炙烧,将油份迫咗出嚟,所以渗出鱼油香,沾少少沙律酱食好味道。鸭肝球,店员高度推介呢款前菜,🥜花生酱连坚果粒作为外层,包裹住浓郁鸭肝酱,口感软滑,
西班牙蕃茄
薄切带子
巴约纳烟火腿
薄切呑拿
鸭肝球
鸭肝球,店员高度推介呢款前菜,🥜花生酱连坚果粒作为外层,包裹住浓郁鸭肝酱,口感软滑,味道层次丰富,成个组合既得意又搭调,亦唔油腻。
面包
食完前菜之后就送来餐包,🥖面包看似硬邦邦,但意外地松软,唔知有冇得任食呢。
经典法式洋葱汤
经典法式洋葱汤,🧅洋葱汤口味正宗,汤品入面有一块附芝士嘅法包,而洋葱丝就煲到淋晒。
南瓜甘笋汤
是日精选餐汤系南瓜甘笋汤🎃🥕,虽然系常见菜式,但餐厅煮得好好。汤品真材实料,口味浓稠,甜度天然,又够晒热。
传统法式卡酥莱
传统法式卡酥莱,首次食「卡酥莱Cassoulet」,纯粹系因为未食过,抱住好奇嘅心态试吓,结果出到嚟成为我全晚最满意嘅菜式😋。卡酥莱系来自法国东南部嘅炖锅,蕴含多种食材。由于份量多,一班人Share食就最适合不过。
传统法式卡酥莱
卡酥莱卖相吸引,餐牌写用上五花肉🐷,实际上唔系一般白猪腩片,而系呈粉红色嘅烟熏猪腩,所以自身已带咸香,但又唔会太肥腻。另外三条猪肉肠都OK,皮脆之余,并带香草味。最后作为伴菜嘅杂菇🍄同白腰豆🫘更系精华所在,佢哋索尽惹味酱汁。红腰头食得多,但白腰豆都系第一次,佢哋大大粒,炆到好淋,食落都饱肚,可当正餐。不过个汁咁正,亦想配白饭食。
田园沙律
卡酥莱伴田园沙律🥗,呢个味道就正正常常啦,胜在大大碟。
油封烤鸭配法式杂菜薯角伴香橙酱
油封烤鸭配法式杂菜薯角伴香橙酱,🍗烤鸭腿好大只、劲多肉。鸭皮唔系好脆,但就充满油香,鸭肉一切就离骨,肉质软嫩,一啲都唔柴。酱汁系香橙酱🍊,味道甜甜哋,唔会太抢。
油封烤鸭配法式杂菜薯角伴香橙酱
伴菜方面亦具法式风味,鸭腿底部垫咗普罗旺斯炖菜Ratatouille,即系用橄榄油煮香嘅蔬菜粒,例如蕃茄、茄子、翠玉瓜同三色椒等🥒🍆,味道几清新,并唔系四周围有得食。
焦糖炖蛋
焦糖炖蛋($68),最后食埋甜品就完满了😆。炖蛋蛋香浓郁🥚,造型亦都靓靓,但略嫌甜咗啲。本身想食巴克斯芝士蛋糕,可惜卖晒。
总括嚟讲,呢餐法国菜好高质🇫🇷,虽然我唔识评价有几正宗,但佢并唔系普通西餐食物,有唔少菜式嘅起源地真系来自法国,就好似卡酥莱,绝对值得一试!食完呢餐后,我就明白点解餐厅位置偏远,平日晚上都依然满场👏。
薄切呑拿
鸭肝球