2018-11-01
《Texas Burger》 #食在旺角 #漢堡包 📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓1A號舖朗豪坊近頂樓LIVE STAGE旁有間新新地既Burger,既然話得係全港十大最佳漢堡餐廳,一於試下有咩唔同。餐廳座位不多,但勝在開揚。玻璃幕牆有少少陽光打入黎,好有holiday mood。如果撞正LIVE STAGE有表演,邊食邊睇就正了!______________________________🔸香煎牛腹扒沙律 $88 (+$28 軟殻蟹)牛腹扒切粒碎上,同我想像中一塊過有出入,但食得更方便。沙律菜夠多,仲有車厘茄。另外想食得豐富啲,加左軟殻蟹。一般外面軟殻蟹都係碎上,但依到+$28係原隻炸軟殻蟹上,大概手掌心咁大,抵加!粉唔厚,咬落唔會太硬,但又有啲酥脆,好食!🔸藍芝士牛肉漢堡 $88(+$66 升級套餐: 是日精選奶昔+薯條+酸青瓜)先講主角,手打的牛肉食起黎唔會好鬆散,又唔會好實,食得出烹調嘅時候冇用太多嘅調味料,反而著重於佢嘅牛肉味,至於點解?就係因為第二主角嘅存在,藍芝士。對於漢堡黎講,芝士擔當住一個好重要嘅位置,可以將整個漢堡嘅色香味昇華。而呢個漢堡用上藍
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓1A號舖
🔸香煎牛腹扒沙律 $88 (+$28 軟殻蟹)
🔸藍芝士牛肉漢堡 $88
(+$66 升級套餐: 是日精選奶昔+薯條+酸青瓜)
先講主角,手打的牛肉食起黎唔會好鬆散,又唔會好實,食得出烹調嘅時候冇用太多嘅調味料,反而著重於佢嘅牛肉味,至於點解?就係因為第二主角嘅存在,藍芝士。對於漢堡黎講,芝士擔當住一個好重要嘅位置,可以將整個漢堡嘅色香味昇華。而呢個漢堡用上藍芝士,一種好似雲石紋理嘅芝士,以前只有富貴人家先食到。由於藍芝士有好濃烈嘅味道,呢點正正解釋左點解牛肉只需要簡單調味就可以了,但對我呢個芝士控黎講,仍然略嫌味道不夠強烈,所以我加配左酸青瓜,切開一小條放入漢堡一齊食,咁就最正了。
環境分數: 8/10
食物分數: 8/10