2020-08-24
汴京茶寮冰磚冷麵賣相一流,冷麵就放喺冰磚嘅中間。慢慢將汁倒落去,抹茶蕎麥麵可以喺足夠冰凍溫度嘅情況下同汁混和一齊,再加上明太子撈埋一齊食,呢個真係又睇得又食得,不過記得要影相打卡就盡快,個冰融左就出事㗎啦。而茶凍茶香味濃,甜甜嘅茶,變成一嚿嚿動L嘅啫喱,玩得又食得。另外豆腐嘅口感非常之滑嫩,再配上紅豆蓉,食落好有驚喜。。跟住終於黎到今日既重點-茶。冰磚冷麵套餐跟嘅係水月煎茶,雖然係凍茶,但係茶味依然濃郁。沖上三泡,茶味完全揮發出嚟。。叫得做茶寮,果然無論係清茶定係濃茶,都係不得了。呢個係即將推出幾荷花茶。荷花由澳門直送,將茶葉包左喺荷花入面包住十幾個鐘,令到茶葉當中充滿荷花嘅花甜。冷水三泡,茶味比較清新,再加上淡淡嘅荷花香,好特別。香港口味普遍比較濃,而且平時又要生活係一個忙碌嘅鬧市,有機會黎飲一杯清新荷花茶,俾人一種煥然一新嘅感覺。。而且呢間茶寮仲可以網上外賣平台外賣,有時間既就到店面chill,真係冇時間,網上外賣平台叫番杯茶好好放鬆心情,都係一個吾錯既選擇。。最後提提大家,凍茶就只有本身沖好既三泡茶水,而如果係選擇飲熱茶,就可以自行不停加熱水沖飲。。汴京茶寮 (中環)中環雲咸街3
冰磚冷麵
。
汴京茶寮 (中環)
中環雲咸街36-38號雲慶樓地舖