2021-03-21
聽朋友講宴 尖沙咀近排出咗沖繩料理系列, 大食妹就心郁郁好想去, 畢竟真係好耐冇去日本呢間宴位於金龍中心嘅一樓, 一入到餐廳就發現有正宗榻榻米嘅座位同埋私隱度極高嘅卡位真係好似去咗日本呀<沖繩直送 海葡萄>呢份沖繩直送 海葡萄口感清爽, 味道鹹鹹地, 有海洋嘅味道配搭酸酸鹹鹹嘅秘製醬汁, 係必食嘅開胃菜<水雲醋物>唔好睇小呢份水雲醋物, 雖然個樣黑蚊蚊咁, 但味道清新, 酸酸地都好開胃聽講係沖繩嘅健康食品, 低卡路里之餘, 對腸道消化都好好, 大食妹推介<自家製花生豆腐>至於自家製花生豆腐, 口感結實順滑, 帶有微微嘅花生香聽講製作呢個花生豆腐, 需要用好耐時間同精心製作, 係日式餐廳都比較少見, 大家不妨一試<家庭料理! 苦瓜炒豬肉>因為朋友好鍾意食苦瓜, 我哋就嗌咗份家庭料理! 苦瓜炒豬肉熟悉沖繩嘅朋友, 都知道沖繩盛產苦瓜苦瓜炒豬肉, 作為沖繩嘅傳統料理, 用咗好好嘅方法烹調苦瓜, 帶出苦瓜嘅甘甜味道, 呢份料理裏面仲有炒滑蛋、薄切豬肉同煎豆腐呢<沖繩AGU豬肉餃子>AGU豬肉係沖繩嘅知名豬肉品牌,
AGU豬肉係沖繩嘅知名豬肉品牌, 呢份豬肉餃子皮薄餡靚之餘, 餡料中保有啖啖肉汁, so juicy
沖繩香腸拼盤裏面包含咗沖繩嘅三款香腸, 識落有種炭烤香味, 同朋友開心share就啱啱好啦
另一樣大食妹非常鍾意嘅料理就係呢個沖繩風鹽燒豬手聽講豬手係沖繩係非常受歡迎嘅料理, 大食妹本身以為豬手都冇乜特別姐點知一食就愛上左豬手外皮有嚼勁, 口感念念地, 膠質十足, 食完皮膚一定好好
食晚飯點都係要嗌啲主食呢份特製墨魚汁炒麵都幾有沖繩特色炒麵加入左墨魚汁, 麵條比較闊身之餘仲好有咬口, 大食妹超鍾意裏面仲有豬肉、魷魚同韭菜
去居酒屋唔飲酒就真係太對唔住自己瑞穗梅美人係沖繩泡盛梅酒, 味道清香, 飲落有梅嘅甜甜味道, 但又唔會過甜唔鍾意甜嘅朋友, 就可以嗌呢杯沖繩泡盛古酒之一嘅沖繩泡盛琉球王朝口感非常香醇, 聽講會隨着時間而變得越嚟越香醇呢