2017-10-18
呢晚約左兩個大專時識落既好朋友聚舊佢地兩個依家都係喺港島返工,所以就約左係銅記食飯呢間餐廳類似居酒屋既形式,有不同既日式料理,一入到去就見到師父係燒爐前面密密燒當中以牛舌同備長炭既燒物串燒最為出名,我地今晚會約喺到食都係因為想食牛舌一坐低,店員就立刻為我地奉上熱茶同前菜($30+10%),期間仲會不斷主動幫我地添茶我地首先要左個“一杯屋特製沙律”HKd$98+10%,沙律菜上有唔少新鮮刺身同蟹籽,加埋特調醬汁,食落酸酸地幾開胃!份量同朋友share岩岩好既然呢到既串燒燒物都係用上備長炭黎燒,咁我地無理由唔嗌幾串黎試下既:“蘆筍牛舌串”HKd$38+10%,牛舌爽彈,唔韌“串燒蘆筍”HKd$28+10%,蘆筍甜而不老又粗身“串燒生蠔”HKd$48+10%其中一個朋友唔食蠔,所以我同另一個朋友一人一粒岩岩好跟住我地既牛舌都送到啦可惜當晚既極上牛舌經已售罄,我地唯有轉要“上等牛舌定食”HKd$138+10%定食除左有燒得出色,食到我地舐舐脷既牛舌之外,仲有京蔥牛尾湯、山芋蓉同一大碗麥米白!我地一齊分食岩岩好除此之外,當晚我地仲要點左其他野一齊開心share:“蒲燒鰻魚”HKd$138+10%
佢地兩個依家都係喺港島返工,所以就約左係銅記食飯
“蘆筍牛舌串”HKd$38+10%,牛舌爽彈,唔韌
“串燒蘆筍”HKd$28+10%,蘆筍甜而不老又粗身
跟住我地既牛舌都送到啦
除此之外,當晚我地仲要點左其他野一齊開心share:“蒲燒鰻魚”HKd$138+10%,鰻魚肥美唔多骨,配上定食既麥米飯食都好正
“鹽燒三文魚頭”HKd$88+10%
大大邊三文魚頭外層燒到脆一脆,入面魚肉保持鮮嫩肥美
仲有呢個“山芋好燒”HKd$88+10%
好似大板燒咁,但就用上山芋(淮山)既黏性取代雞蛋,比較健康之餘仲幾好味
呢度唔單止食物有質素,而且服務同環境都幾好,好適合三五知己坐低邊食邊傾咁歡聚一下
希望下次再黎可以食到佢地既極上牛舌啦