話說又到放工醫肚嘅時間,早兩日係Openrice睇到一間餐廳,菜式幾吸引,用嚟打卡一流,一於收工約埋朋友去試下先……餐廳坐落旺角,人流多,地方細,去到第一時間係攞位!等大約十五分鐘,,侍應就招呼我地入坐。一入去,見到全局裝修都行古風(幾似江浙網紅店-桂滿瓏),在細節上又再添上幾分北歐網紅風(例如陶瓷調味罐、金色帳單夾、小鍋上菜),令全餐廳嘅氣氛游走係新派古風嘅格調中。講番食物,我地今次叫咗兩個招牌:「十三幺」、「十三飛」!十三幺 - 雞肉小鍋粉絲混米線三塊灸燒雞肉叉燒、一堆手絲雞肉、半隻溏心蛋配上幾許牙菜蔥花,一池檸檬胡椒特製濃湯的加持,令一碗扮日式拉麵嘅中式小鍋粉絲疊加上小紅書嘅網紅味~用料上十分充足,雞肉及粉絲吸收了湯嘅精華,每一口都有清新嘅口感,第一次發現,原來食湯粉絲加上檸檬汁都係唔錯嘅配搭!但以肉質來說,雞肉不是最嫩滑嘅,但係比起其他米線店,已經很不錯!推賞指數:🌺🌺🌺整體來說,很不錯,如果唔計坐位窄啲呢樣嘢,就嘗鮮嚟試一下都係值得去嘅!重點打卡真係幾好!性價指數:💸💸💸小鍋粉絲嚟講佢都算比較貴,不過勝在份量、服務質素搭夠,而且個粉絲真係幾好食!我都有興趣下次試埋食雞飯~十三

講番食物,我地今次叫咗兩個招牌:「十三幺」、「十三飛」!

十三幺 - 雞肉小鍋粉絲混米線

推賞指數:🌺🌺🌺

性價指數:💸💸💸

十三飛 - 牛肉小鍋粉絲混米線
呢個我就冇試過,不過就錦睇牛肉都幾多,而且剛剛熟,朋友話都幾唔錯!
2019-05-23