2015-03-02 403 浏览
新年真的不停食饭, 初六旧历生日, 同屋企人嚟左呢度食晚饭, 老板娘推介我们食元贝, 佢话好抵, 平时要50几蚊一只, 今晚只系32蚊炸, 我们初初都冇谂住食的, 叫左几个小菜, 老板娘又问我地谂左食咩未, 食唔食元贝, 见佢咁热情, 叫左每人一只啦.之后见到有人食烧腩仔好似几靓, 又叫左一份烧腩仔拼熏蹄, 仲有瑶柱扒豆苗, 北菇红烧豆腐, 京都焗猪扒及大芥菜咸猪骨煲.烧腩仔都好脆, 块皮卜卜声架, 唔会好肥, 好味呀. 粉丝蒸元贝送嚟, 我地都哗哗声, 因为真的好大只呀, 上面有些葱, 豉油同埋粉丝, 好大粒呀, 啖啖肉, 正呀. 可能太大只, 所以蒸得过左少少, 不过都好好味, 都爽口的, 唔会好鞋及实, 果然冇介绍错呀.北菇红烧豆腐, 豆腐都好香同几滑的, 好食, 有菜芯同北菇几件, 份量都唔系好大, 可能新年啦.  猪扒反而失色, 好细碟, 同埋全部几乎都系骨, 同平时食开的京都猪扒有点分别, 好干又有汁的, 有几件菠萝咁啦. 猪扒都好淋的, 但系冇肉啰.咸猪骨煲都维持住味道, 同上次食冇分别, 都系好热辣辣, 又多芥菜, 猪骨都煲都好淋身, 入晒味, 个汤唔会好浓, 少少胡辣

咸猪骨煲都维持住味道, 同上次食冇分别, 都系好热辣辣, 又多芥菜, 猪骨都煲都好淋身, 入晒味, 个汤唔会好浓, 少少胡辣味. GOOD

烧腩仔拼熏蹄
粉丝蒸大元贝