2019-08-01 1904 浏览
同旧朋友难得一聚,揾左个聚脚点,拣左呢间金御海鲜酒家做宵夜地点,有几次都去左5楼间金苑宵夜,今次落两层试番次金御。同旧朋友相聚好唔好食唔算重点,自在有d𩠌汁过下口瘾,咁呢间𩠌菜又冇令我太失望,有基本水准🙆🏻‍♀️我地order左脆皮烧腩仔、沙姜鸡脚、虎皮椒味菜炒猪肚、生啫通菜煲、蟹籽烧卖皇、韭菜白饭鱼煎蛋🍳、2枝蓝妹🍻首先前菜脆皮烧腩仔皮系够脆,仲有沙姜鸡脚一样够热度唔会一上就冻冰冰,属正常水准。主食方面:👉🏻虎皮椒味菜炒猪肚猪肚比较难咬有d橡胶感觉,味菜系指咸菜,咸菜反而系呢道𩠌最增味嘅配菜,配酒都好好送口,而虎皮椒虎麻麻,见有清到籽粒,应该怕太辣,但炒得太干身,唔太食到椒味👉🏻生啫通菜煲呢个系3个主食入面最得分,因为佢有加到虾干、猪肉碎系里面,味道方面食出可能有加虾酱,非常够味之余菜身又冇过软,爽爽地口,赞👉🏻韭菜白饭鱼煎蛋呢个平时出街好少见咁配搭,一上枱个面全部望落都系蛋,但只要一反转就会发现满满嘅韭菜同白饭鱼,加上上枱时加埋胡椒粉洒上蛋上,带少少胡椒辣味更添风味,又系送酒嘅皆品蟹籽烧卖系意外系推广menu见到,难得宵夜都仲有得叫番笼点心食下,一于加单,烧卖都几大粒入面亦有弹牙口感

脆皮烧腩仔

生啫通菜煲

👉🏻生啫通菜煲

👉🏻韭菜白饭鱼煎蛋

蟹籽烧卖

蟹籽烧卖系意外系推广menu见到,难得宵夜都仲有得叫番笼点心食下,一于加单,烧卖都几大粒入面亦有弹牙口感,又冇隔夜/卖剩仓底货嘅感觉,唔错啦~

♨️整体上不过不失,3个人食宵夜可以坐到张中枱,夜晚人流冇咁密,不过唯一注意⚠️系场地会有客人食烟,如果唔食烟/唔钟意烟味🚬朋友要慎重考虑唔好宵夜时段用餐❗️

🙋🏻‍♀️俾多啲机会唔同食店,只要乐意比机会,通常进步空间可以好大,时日有加会愈做愈好,香港人太健忘急速,对一般评价或要等既食店都唔会返转头,相信大家可抱着支持本地食店想法,成长对每间餐厅都十分重要,请一齐多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-07-23
$155 (宵夜)
脆皮烧腩仔
生啫通菜煲