2019-10-01 39 浏览
已經第二次黎到天下糧倉,對上果次佢仲系岩岩開張,今次黎到好熱鬧,多左吾少枱客系到。今餐系任飲任食兩小時打邊爐,但店家個份量控制得好好,吾會造成浪費食物。🔷超濃羅宋湯拼重慶翡翠綠麻鍋 💙75/100 跟拼盤套餐會包埋湯底,如果吾叫套餐而單點食品既話呢個湯底就要$72。羅宋湯放左洋蔥、鮮蕃茄 & 芹菜,系屬於飲得既湯底,朋友都飲左好多碗,好岩平時食飯中意揀紅湯黎飲既親朋戚友仔。另外辣湯果邊有青辣椒、紅辣椒、京葱&花椒,成煲野其實好辣但個顏色同平時食開既好吾同,完全吾系紅海feel之餘表面又無果種好多油既油膩,D油真系分分鐘仲少過我塊臉。🔷新鮮煽牯牛拼盤 💰178 💙75/100(吊龍伴/極品肥胼/三花趾/牛頸脊/匙柄/挽手/雪花脖仁/潮汕牛肉丸)套餐有7款吾同既牛部位,每款肉都有木牌仔注明,食完都吾會吾知自己食左咩部位。雪花脖仁食小小似牛展D frds,系一塊有咬口既部位,有個系叫鮮牛頸脊幾嫩口,吊龍伴細細舊但肥瘦可以咁平均,總括其實牛既品質絕對吾差,個份量就每款有2-3塊。🔷海鮮拼盤 💰178 💙70/100海鮮包括大隻虎蝦、蟶子、扇貝、脆肉鯇、東風螺&青口等,卡比同朋友最為欣賞個大隻虎

超濃羅宋湯拼重慶翡翠綠麻鍋

🔷超濃羅宋湯拼重慶翡翠綠麻鍋 💙75/100

新鮮煽牯牛拼盤&海鮮拼盤

🔷新鮮煽牯牛拼盤 💰178 💙75/100

🔷海鮮拼盤 💰178 💙70/100
海鮮包括大隻虎蝦、蟶子、扇貝、脆肉鯇、東風螺&青口等,卡比同朋友最為欣賞個大隻虎蝦,好爽好甜。貝殼類都不錯,起碼覺得個殼清潔得乾淨。可惜既系蟶子&扇貝都系各一,要朋友間互相掙食邊個殼。

🔷任食火鍋配料 💰+68 💙70/100
有點拼盤套餐既可以+$68食到任食既火鍋配料,當然配料食物選擇系有指定,但選擇都足夠,有丸有菜有麵類,吾驚食吾飽。

🔹飲品任飲
只要系跟套餐都可以任飲雪櫃既飲品,果到既飲品選擇有少少「韓風」feel,忌廉鮮奶好nice xi nice xi。