2007-12-31 6 浏览
嘻...為了遷就同行的口味,結果又係食烏冬~事隔應該剛夠一星期吉列豬扒蕃茄烏冬$48+海鮮咖喱烏冬$58+雞軟骨餃子棒$28+兩碟三文魚壽司@$9對方叫的蕃茄烏冬我都試了少少,其實蕃茄湯底我倆都覺有用上茄膏,只要再加少少蕃茄整個湯已有微酸感覺...但非我杯茶~因為屋企食過媽媽煮的更好味咁吉列我都食了兩件,當然快餐貨式。哈~我的而且一星期後又再叫返萬豚屋一樣款式的海鮮咖喱烏冬!咖喱湯底都係一樣=咖喱味一丁海鮮都足料,蟹條肉x1、帆立貝x1、青口x1、大蝦x3、三文魚肉有三細件當中的蟹肉都不欺場,就係平日食長腳蟹般的原條拆肉。心諗:唔係俾蟹柳我都算係咁啦!至於烏冬裡無啦啦的三文魚肉令我忽發奇想~會唔會係三文魚壽司嗰d三文魚嗱!?三文魚壽司只要正常擺得入口我就ok!因為我講過要跟門牌叫菜,這裡係食烏冬當然係睇返烏冬台戲啦!所以三文魚壽司我但求冇怪味就算。因為幾日前與朋友在屋企柴娃娃叫過元綠的到會外賣都唔差囉!似乎比這裡的三文魚更好。雞軟骨餃子棒的雞軟骨係很少~食過的赤丸或和花亭似乎雞軟骨多d!服務ok,係晚巿太忙太多人杯水凍晒未必有職員即刻斟。食後感:整體烏冬都ok啦!韌度尚可。嗯,赤丸質素

咁吉列我都食了兩件,當然快餐貨式。

哈~我的而且一星期後又再叫返萬豚屋一樣款式的海鮮咖喱烏冬!

咖喱湯底都係一樣=咖喱味一丁

服務ok,係晚巿太忙太多人杯水凍晒未必有職員即刻斟。

食後感:

整體烏冬都ok啦!韌度尚可。嗯,赤丸質素咁囉!或者咁講,赤丸大的熱烏冬都$10,咁加埋配料等、堂食服務費等等,這就係甘味的大眾價錢…新城巿來講算平的了。

咁事實唔係石頭鍋,咁真係食到落底就會凍咁…唔係天氣特別凍就沒所謂啦!反正沙田沒有赤丸又唔想搭車出tst~咁食烏冬係這間。唯獨這一間的名字或格局甚至menu菜式俾我的感覺就係台式feel~XD

海鮮咖喱烏冬
雞軟骨餃子棒