2015-05-06
友人是泰國精, 一年去泰國幾次, 同佢係香港SHOPPING, 都要食泰國菜!今日來到銅鑼灣SHOPPING, 都要搵泰國菜, 去OPENRICE一看, 找到一間好評不錯的新泰東南亞餐廳, 便去了一試!新泰東南亞餐廳位於灣仔的W Square(其實是在銅鑼灣與灣仔中間, 由銅鑼灣時代廣場行去都只是10分鐘左右)同一般泰國菜的裝修差不多, 都放了不少別緻的擺設。餐廳面積幾大, 但也坐了個八九成滿! 我們8點半才到, 好彩不用等位!因為是行過來, 有點熱, 一坐下先點了這杯綠豆沙冰. 不要以為做了沙冰便少了綠豆味, 這個綠豆味依舊濃, 加上是沙冰, 解渴度一流!兩個女孩子, 點的全是不太飽肚的小吃!先來一份鮮蝦魷魚柚子沙津 - 鮮蝦魷魚各兩粒, 份量略為不夠! 柚子較酸, 我就很喜歡了! 但泰國精友人就說甜一點才正宗!再來椒鹽軟殼蟹 - 椒鹽極多, 要在椒鹽中找軟殼蟹. 不過軟殼蟹入曬椒鹽味, 十分香口!朋友愛冬蔭功, 不過不愛酸辣的我只試了2口, 味道都OK的, 飲得出椰香味同香茅味! 只是沒有泰國的辣度, 改良了配合香港口味! 材料有一隻大隻蝦係入面, 還可以啦!再來一份串燒沙嗲(牛+
兩個女孩子, 點的全是不太飽肚的小吃!
呢晚各人$210左右, 係港島區開飯, 呢個價錢差不多了!