2018-10-29
「香港有乜特色美食?」成日都聽到人咁問。除咗答佢雞蛋仔、蛋撻、魚彈咁......仲有日式放題、任食火煱、韓燒。講開又講,韓燒對我黎講係屬於中學時代,一個同學聚會既地方(80後既請舉舉手) 。時至今日韓燒依然存在,唔同既只係質素越黎越高、環境越黎越好。(始終香港係個較大競爭既地方) 就一於去試吓,10年之後既韓燒演變成點!今次揀咗間裝修主題非常突出既,原本以為係主題樂園。埋位指定,DIY爐端燒玉子。滿足哂所有偽廚既慾望。調味五花肉 $68經醬料深度醃製既五花肉。好入味,味道有些少似廣東叉燒。如果各位燒製時間掌握得好,肉質會更加嫩滑。特級雪花牛 $108一睇就知道係靚野,脂肪分佈有文有路。猛火每邊燒1分鐘即食。外脆內嫩,入口牛味道而且仲保留咗些少肉汁。貴野真係唔同啲!水牛城雞翼 $58賣相一流,味道一流。雖然同平時即水牛城雞翼味道上有啲分別,但正所謂風味既野你識乜鬼。醬汁惹味香濃,雞肉嫩滑。空肚狀態應該可以食50隻以上。燒牛肋骨 $88好多人都討厭食,但其實係最好食既部位。越近骨位,肉質越濃味越有嚼勁。整個牛肋骨既牛味都非常濃郁,口感唔止嫩滑仲好Juicy。我推介哩個!金仔炸雞飯 $88一
今次揀咗間裝修主題非常突出既,原本以為係主題樂園。
埋位指定,DIY爐端燒玉子。滿足哂所有偽廚既慾望。
調味五花肉 $68
特級雪花牛 $108
水牛城雞翼 $58
燒牛肋骨 $88
金仔炸雞飯 $88
一碗用黎填補空虛既澱粉質。話雖如此,表面鋪滿無骨雞件,外脆內嫩。一啖咬落去會感受到「脆」、「嫩」兩個字,慢慢食落又會有種香濃汁多既口感。