2008-04-12 50 浏览
两间都系旧区仅有嘅西菜,两间都系以「厨」出名,等我试吓做个比较。先讲价钱:普罗旺斯(普)唔卖酒,三道菜,唔计自来酒,每人$375;新马鞍(新)卖红白酒,全部$190,开咗一支,连食物,三道菜,每人$335。单计食物,新平足30%。头盘:普哋沙律成旧水,但真系俾足料,有新鲜沙律菜,黑醋及莎乐美肠;新就比较普通咗D,问佢攞黑醋,系甜中带微酸,可能我唔晓,似老抽多D。汤:普嘅汤系热嘅;新嘅汤好耐都唔上,要加钱嘅龙虾汤唔系咁热,味道似罐头嘢。龙虾汤似乎都系Jimmy’s Kitchen好D。面包:普嘅系法式蒜蓉饱;新嘅饱样样有D,有送鹅肝酱,朋友话以前尖沙咀诺曼第嘅鹅肝酱好好多。主菜:普嘅鱼及牛扒都系一绝,虽然两个主菜相距差不多一个钟而我只用咗三分钟食个扒;新嘅黑豚肉系好腍,但系冻嘅!而且无味!!个海鲜天使面都系好淡,真系无味,落埋盐都唔掂。仲有一个新自行介绍嘅花甲,哗!好腥!食唔到!新好好人,主动换咗个炸烟肉条俾我送酒,但连天使面里面嘅花甲、青口都系好腥,讲真,有D想呕。甜品:普嘅甜品要付款,法式炖蛋,几好吖;新嘅系连餐嘅,西瓜加朱古力粉,结果去小店食多餐。红酒:普嘅系系新蒲岗买嘅,half

红酒:普嘅系系新蒲岗买嘅,half bottle,所以因食物唻得迟而好快饮哂;新嘅系house wine,红白都系$190,拣咗西班牙,唔错,真系几易入口。

如果你时间多,又愿意俾多一二百,普罗旺斯真系好好多,不过记住带两支红酒去或带一支Magnum,否则真系等到吽。