2018-10-20
旺角一個人流旺盛嘅地方,正當跟家人選擇晚飯食肆之時,我們看到兆萬中心門外出現人龍,便上前看個究竟,原來這裡是飲食集中地,排隊的人群在等待升降機前往各個食肆。我們被周邊派傳單的大叔招攬,跟著來到這家火鍋店。火鍋店以任食的方式經營,客人可以在十款火鍋湯底中挑選其一,然後在點菜單上任點食物,至於飲品、甜品及調味料是無限供應,及以自助形式自取。我們選擇「粟米鮮豬煲」做火鍋底,豬骨非常大件而且好入味,粟米亦非常新鮮,粒粒金黃色,仲有鮮紅色嘅蕃茄及支竹做陪襯,整個鍋底足料好味。大部食物都可以任點任食,只有一小部分食品需要收費,例如崩沙腩,即炸響鈴,M9和牛等等。這是羊肉片,在熱湯內滾一滾使羊肉片煮熟,羊肉片入口柔軟,味覺均勻。蜂巢冰豆腐,是火鍋必備食品之一,豆腐會將湯汁吸收,使整件冰豆腐味道更濃。大鮮蝦雲吞,入面真係包住咗成隻蝦,好味爽口,必定要點的菜。流心蟹粉丸、灸燒芝心丸,呢幾款丸雖然經常食到,但是每逢遇上火鍋,就會自然想起要吃一個。脆卜卜炸魚,真係好香好脆,只要輕輕沾一沾熱湯便可以入口,香脆指數一流。呢度嘅海鮮都好新鮮,我地點左生猛海蝦,新鮮九肚魚,同埋蜆。海蝦都算大隻,而且好爽口,啲肉非常
粟米鮮豬骨煲
羊肉片
大鮮蝦雲吞,入面真係包住咗成隻蝦,好味爽口,必定要點的菜。
鮮蝦雲吞
炸魚皮
呢度嘅海鮮都好新鮮,我地點左生猛海蝦,新鮮九肚魚,同埋蜆。海蝦都算大隻,而且好爽口,啲肉非常結實。至於九肚魚呢,雖然尺寸比較細,但係食到鮮甜味道。蜆仔全部都無沙,粒粒鮮甜,好好味㗎!
生猛海蝦
整體嚟講,餐廳食嘢環境都好舒服,唔會太嘈吵,食完火鍋仲可以自己拎雪糕食,我就足足食咗兩杯。