近年,觀塘、旺角、土瓜灣等舊區,迎來不少設計感獨特的餐廳,有走日系風格,亦有復古、設計路線。要是在KT海濱散步累了,不妨放下手機騰出時間到這裡核來在那充滿運動風的環境中享用一下午餐,紓解一下近期鬱悶的心情。.【The Stadium】,在【古希臘】時解賽跑場;在 【現在的】解運動場,體育場。呢到明乎其實的是主打運動主題的美式餐廳。這家店位於<The Wave>裡面4樓全層,地下搭𨋢直上四樓,一出𨋢就見到呢部足球機迎接每位客人。行前小小有個大大嘅酒吧及電視會有播運動比賽,世界盃的話相信氣氛會非常好。環境挻涼快,有戶外座位,挻多位置可以坐呢 ,好像可提供 200座位,裝潢具特色,每個地方都有不同運動主題裝飾做賣點。「玻璃杯、餐盤、吊燈,全都跟體育有關聯就連連水杯同枱墊呢啲細節位都有跡可尋」。食物以美式為主,Lunch除了薄餅、薯條、漢堡包外,還有大量因應香港人口味的食物,扒類、沙律、club sandwich、pasta、小食拼盤……份量會是美式嗎?如果想個餐完整少少可以另外加錢$15會有青菜沙律或者是日餐湯選擇。我就將一個餐Update罷了。選擇了沙律菜呢。沙律菜味道不錯

我就將一個餐Update罷了。選擇了沙律菜呢。沙律菜味道不錯因為配上秘製黑醋,新鮮配搭。

👋夏日球迷沙律 $88
(牛油果、芒果、青瓜、粟米)
牛油果的果肉質地細膩,味道鮮美,似乳酪。牛油果是最近大熱的超級食物,國外的網美都在吃它呢~想不到牛油果配芒果、青瓜、粟米都好夾,有佢喺到即刻覺得有營又開胃。
夏日球迷沙律

芒果、青瓜、粟米,芒果呈淡黄色,食落肉厚又细嫩多汁、青瓜同粟米就不算太特別。
夏日球迷沙律

個底就係好Fresh既沙律菜,沒有草青味濃,味道清淡,個性不強,與各種食材都能搭配即係百搭,是日可以慢慢享受悠閒的週末早午餐了。

👋燒烤醬豬肋骨 $138
濃郁燒烤醬味道都滲入豬肉內面焗至微焦,豬肋骨都算大件,肉骨比例平均。

燒烤醬豬肋骨

燒好後把豬肋骨切開,一條一條慢慢吃,燒烤醬的味道很配,味道正正常常, 亦唔會太辣, 都唔會太重味,食落唔算係多汁,但有鬆軟既肉質。
燒烤醬豬肋骨

跟餐會包埋嘢飲例如可以選擇凍嘅Rosemary 檸檬茶...咖啡、紅茶、檸檬茶,檸檬水。如果唔啱飲可以加$20升級左其他特別啲嘅嘢飲。

Set Lunch價錢尚算中肯,是日午餐需要+1的,下次如果有機會再嚟食嘅話我會想食芥末只吞拿魚雞蛋多士配黑魚子或者安格斯牛肉漢堡😛😛觀塘活化工廈後果然有很多餐廳及特色小店,令人百去不厭。最喜歡呢度地方光猛,座位舒適,亦提供各種運動賽事直播之餘仲有美式桌球、飛鏢機、足球機,給大小朋友任睇任玩,果真是吃喝玩樂好去處喔!