2019-12-15 27 浏览
依間第一次經過的時候,單看裝潢完全猜不到是吃泰菜,在位置方便連接地鐵站的K11商場裡,環境擺設以至餐具都走舒適休閑風格除了環境與傳統泰國餐廳不同之外,食物款式更加特別,有傳統的冬陰公湯、生蝦刺身、蝦多士、串燒、金邊船粉、泰式奶茶之外,想不到更有一些特別的fusion meal:牛扒、闊條麵意粉、多款特色薄餅,連甜品都非常精緻,有雪糕芭菲、芝士餅、奶茶雪條等等冷泡檸檬茶係門口見到呢杯招牌drinks已經想試,飲落檸檬同茶都好濃,又冇苦澀味,調配得剛好七式拼盤非常建議第一次尼食既叫呢道菜,可以一次過試晒咁多款特色小食,我特別喜歡羽衣甘藍芒果大蝦,味道好fresh,而且顏色豐富,味道同賣哂都搶鏡虎蝦卜卜蜆冬蔭功濃湯泡飯泡飯湯底用蝦頭去熬製,非常重海鮮味👍🏻冬蔭功湯本身有少許椰奶,如果覺得太辣佢另外再有提供椰奶可以冇咁辣軟殼蟹黃金手拉薄餅很多軟殼蟹,而且特別在軟殼蟹是配鹹蛋黃去炸順帶一提呢員工真係好Nice同埋好專業,每一道菜上菜的時候都有詳細介紹每一道菜,而且亦有建議食法椰香奶凍配荔枝雪葩面頭好似白雪既係荔枝雪葩,清清甜甜好重荔枝香味,底下係又滑又重椰子香味的奶凍,口感、賣相同味道都好滿足

冷泡檸檬茶

七式拼盤

虎蝦卜卜蜆冬蔭功濃湯泡飯

軟殼蟹黃金手拉薄餅
很多軟殼蟹,而且特別在軟殼蟹是配鹹蛋黃去炸

椰香奶凍配荔枝雪葩
2019-12-02