2016-04-27 3309 浏览
又再一次重遊舊地,您在那啊?係度做緊咩呢?記得 101014?記得史迪仔嗎?返完舖頭曉廚軒打點好一砌就自由活動喇 ﹗又走去滅的先,晨早抵達又包場,任打 ﹗雷史棋隊遠征灣仔探的神 ﹗lift 口貼滿寶麗來照片,捉緊歡樂時光 ﹗有 American Pool、有鏢掟、有 beer pong、有挑杯、有飛碟,好多新奇玩意呢。今晚飲紅酒算喇,希望啦,哈哈。過海飲藥水都預備攬炒齊齊爆,三英戰的神,飲夠返屋企瞓覺,我地老遠係大埔出黎同您死過 ﹗爆完可以再爆,連環爆破 ﹗先黎杯 margarita 濕濕口先,之後紅白酒、shooter 唔少得啦 ﹗得四條麻甩好悶既,試下 BB 得唔得閒啦,幸運地附近收工又無約,非常好 ﹗BB 居然唔識由銅鑼灣行過黎,最終醉醉地的我花了 30 分鐘先接到佢呢。今晚難得老陳係附近放工,今次試試四皇衝去突擊的神先,誰知居然放假,突擊完全失敗呀 ﹗又比佢走甩左添,哈哈。每人一支雪茄嘆一嘆,呼出鬱悶與怨氣,爽乎 ﹗呼出煙圈,您記掛著誰?每 round American pool 飲 1 杯紅酒,連飲四五杯搞到我都斜斜地。Game 2 玩飛鏢繼續飲 ﹗Round 1 Ameri

今晚難得老陳係附近放工,今次試試四皇衝去突擊的神先,誰知居然放假,突擊完全失敗呀 ﹗又比佢走甩左添,哈哈。每人一支雪茄嘆一嘆,呼出鬱悶與怨氣,爽乎 ﹗呼出煙圈,您記掛著誰?每 round American pool 飲 1 杯紅酒,連飲四五杯搞到我都斜斜地。Game 2 玩飛鏢繼續飲 ﹗Round 1 American pool、Round 2 飛鏢,到最後 final round ﹗齋隊不停 shoot,痴左線咩 ﹗又劈到天昏地暗斷晒片!誰來救我?有黎多 shoot 的奇拿 ﹗

巴馬火腿脆條,唔多欣賞,口感乾爭爭,巴馬火腿咸香油潤但乾身,脆條餅乾當然更乾啦。巴馬火腿配多汁水果蔬菜就最好味啦,厭要切水果麻煩又儲存得唔耐,咪捲蔬菜囉,簡單易做又快捷。例如西芹、甘筍、青瓜、等等,諗起都想食呀 ﹗

炸雞軟骨,厚厚的炸粉包到實一實,成粒苞芙一樣,唔講唔知係雞軟骨啦,隱藏得非常出色。軟骨卜卜脆食得過癮,我個人食炸食物唔喜歡炸粉厚疊疊囉,所以分數大跌,味道都唔錯,用手食滿手都油了。

炸魷魚鬚併炸蝦,又係我最最最討厭既外購炸蝦,厚厚炸粉加上粗麵包糠,炸到又硬又刮嘴,粗麵包糠刺一樣。炸粉份量遠超過蝦仔,完全被淹沒。炸麵包味濃而強烈,蝦仔味?唔知食緊蝦。炸魷魚鬚掂 ﹗薄薄鬆化炸漿黏附於魷魚鬚上,並不是硬脆型炸漿。魷魚鮮味搭上醃味可口,又富彈性,堅好食。

酥皮芝士焗田螺,有諗頭,夠好特別 ﹗外形美觀得體而吸引,酥皮捲成一個水泡形狀,放入芝士再田螺。酥皮焗到金黃鬆化,牛油非常濃厚而突出。芝士味強烈,酥皮味霸道,好味 ﹗可憐田螺太細,趙落存在感薄弱,有點喧賓奪主呢。

焗單骨雞翼,甜甜的燒汁幾好味,雞皮都滑滑彈彈,最衰我對甜味不太喜歡。單體反肉焗雞翼雖然賣相有趣,其實打開雞中翼黎煮,肉汁始終會流失一點、揮發左一點呢,肉質會較乾啊,所以用燒汁黎補一補濕都正確既。

德國咸豬手,質地結實似燻蹄多過咸豬手,外皮略脆而沾有少量油脂及膠質,算做得唔錯。咸香配芥辣麻麻地,配甜豉油會較好食,合格。思羽 BB 未坐低已經話極肚餓,得得得,稍安無燥,即刻餵飽您。今餐 $4000 蚊落樓,都唔記得飲左幾多野咯。

雪茄
雪茄