观塘活化工业区里面有一间以球场为主题的西式餐厅加酒吧, 工厂大厦the wave 外表型格及创意设计十分吸睛抢眼, 呢间主题餐厅开喺呢座大厦里面,简直系入型入格, 一个字讲晒,「潮」呀!一打开lift门就见到有个人肉足球机, 未食饱先兴奋! 当然你可以同朋友喺度显露两手啦, 入到里面见到落落大方的桌球台竖立在水吧前面, 某角的深处仲有飞镖机, 我相信呢度个老板除左想俾人食野食得开心之外,玩都要玩得开心。工厂大厦空间够多,我相信呢度容纳到既座位超过100多个, 直播足球赛事的水晶电视机随处可见, 多角度同位置不断为你提供足球赛事, 即使不是来吃晚饭, 成班朋友落嚟吹下水、饮下酒、剥花生、睇下波都绝对系一大乐事及好地方。 出面有露天雅座, 绝对适合喜欢坐室外的朋友。好喜欢呢度个老板咁别出心裁嘅心思, 连食饭的餐桌纸及水杯都是篮球场及足球形状的设计, 感觉有型到不得了。鬼佬餐厅离不开汉堡包,牛肉,薯条鸡翼之类嘅食物, 我同朋友叫咗个安格斯牛肉汉堡晚餐、 小食两客包括黑松露薯条同脆烤鸡翼。 晚餐个前菜叫咗沙律同黑松露薯条好快就上枱, 黑松露薯条($58)一上台就已经闻到香喷喷嘅黑松露味, 薯条
鬼佬餐厅离不开汉堡包,牛肉,薯条鸡翼之类嘅食物, 我同朋友叫咗个安格斯牛肉汉堡晚餐、 小食两客包括黑松露薯条同脆烤鸡翼。 晚餐个前菜叫咗沙律同黑松露薯条好快就上枱, 黑松露薯条($58)一上台就已经闻到香喷喷嘅黑松露味, 薯条系我最喜爱嘅粗薯条, 伴碟仲有令人无可抗拒嘅芝士酱, 黑松露粗薯条加芝士呢个组合真系无敌, 闻埋个气味真系赢晒。 薯条上面洒咗啲粉状嘅调味料, 唔似系黑松露,但洒左上去令d 薯条变得好好味, 薯条本身似混和咗黑松露落去先再炸, 令到啲薯条挥发著阵阵的黑松露香味, 芝士酱系无敌嘅,加咗落去令你更加停唔到口, 一兜 芝士酱都唔够我哋食,后来再问服务员加酱比我哋。沙律菜好新鲜好嫩口,似有机沙律菜, 一啲草青味都冇, 配千岛酱一齐食, 令你胃口大开。
黑松露薯条
黑松露薯条 - $58 ( 好味指数
 ** 5个
为最高。

再来脆烤鸡翼, 一碟六只大大只的脆烤鸡翼, 话说是烤但一点都不干, 且全只鸡翼都很juicy, 鸡翼上是厚厚的调味料, 调味料把整只鸡翼烤得通红, 相信应该用了不少时间去淹及烤煮 , 鸡翼烤得好香好焾,捻到好似化骨绵鸡一样,骨肉分离。 鸡翼本身已够酸甜, 若想更重口味,亦可点旁边伴碟的甜酸酱一起吃, 这确实是另一个胃口大开的小食。
脆烤鸡翼 -$88  ( 好味指数
**5个
为最高。

晚餐 ($178)  - 安格斯牛肉汉堡上枱, 汉堡薯条伴沙律, 薯条依然系粗薯条不过味道却与黑松露薯条差很远了, 食过黑松露薯条你根本返唔到转头吃普通薯条, 味道只不过是淡身d , 但依然可点茄汁或忌廉酱来吃。 安格斯牛肉汉堡胀卜卜好多层, 一掀开个包顶就见到有菇菌,洋葱,安格斯牛肉汉堡扒, 烟肉 ,生菜同蕃茄, 蔬菜蕃茄洋葱基本上放咗喺汉宝包咁耐都依然新鲜同清脆。 安格斯牛肉汉堡扒又厚又大件, 用刀切都需要稍为用力,而且不宜切开, 牛肉汉堡扒本身没有其他调味, 但肉质够juicy够焾,几有牛肉味唔会太干太难食, 但个烟肉就差少少,太干太硬。
安格斯牛肉汉堡(dinner set)
安格斯牛肉汉堡(dinner set)
晚餐 - $178 /  安格斯牛肉汉堡 ( 好味指数
**5个
为最高。

总括来讲最喜欢这里的环境气氛,令人好舒服, 脆烤鸡翼同黑松露薯条两样系最好味嘅, 个安格斯牛肉汉堡就普通啦。 同朋友食饭呢度绝对系其中一个好选择,会再嚟多几次!
2016-06-22
黑松露薯条