2019-10-24 76 浏览
又到咗食雞煲嘅好季節但係冇一大班friend點算好呢? 今日大食妹就帶大家去位於北角嘅金樂軒自私食雞煲<老重慶奇味雞煲(小)>金雞煲有分兩隻大細, 我哋係兩個人食, 所以就揀咗個細嘅大食妹比較鍾意食少少辣辣地嘅雞煲, 但係又未至於好食辣, 所以同店員request咗要個小辣雞煲裏面有雞、豆卜、洋蔥同埋一啲配料, 雞煲好惹味<竹蔗茅根>因為一開頭食雞煲有少少重口味, 所以我哋就試下佢嘅竹蔗茅根, 清涼之餘又可以中和一下雞煲嘅重口味食完雞煲之後, 店員再幫我地加上佢嘅湯頭, 我哋就開始打邊爐啦<豬頸肉>豬頸肉份量都幾大, 口感爽口雖然本身冇任何調味, 但搭配上濃厚嘅雞煲湯底, 味道啱啱好<鵝腸>鵝腸好爽口, 食落索索聲, 加落辣辣嘅湯底裏面, 正呢<鮮魷魚>魷魚都好新鮮, 味道甜美, 肉質彈牙<餃雲吞雙拼>餃雲吞雙拼都幾足料, 但大食妹都係比較鍾意韭菜餡嘅餃子多於雲吞 雲吞裏面包住喺新鮮蝦同豬肉, 但味道比較咸, 可以稍作調整<唐生菜>生菜好新鮮, 睇落就好似可以即刻食嘅沙律菜
又到咗食雞煲嘅好季節

<老重慶奇味雞煲(小)>
雞煲有分兩隻大細, 我哋係兩個人食, 所以就揀咗個細嘅
雞煲裏面有雞、豆卜、洋蔥同埋一啲配料, 雞煲好惹味

<竹蔗茅根>

食完雞煲之後, 店員再幫我地加上佢嘅湯頭,
我哋就開始打邊爐啦

<豬頸肉>
豬頸肉份量都幾大, 口感爽口
雖然本身冇任何調味, 但搭配上濃厚嘅雞煲湯底, 味道啱啱好

<鵝腸>
鵝腸好爽口, 食落索索聲, 加落辣辣嘅湯底裏面, 正呢

<鮮魷魚>
魷魚都好新鮮, 味道甜美, 肉質彈牙

<餃雲吞雙拼>
雲吞裏面包住喺新鮮蝦同豬肉, 但味道比較咸, 可以稍作調整

<唐生菜>
生菜好新鮮, 睇落就好似可以即刻食嘅沙律菜