2017-04-10
$1477/10個人小朋友放復活節長假,大家出來聚一聚,同學仔媽咪介紹呢間,但講到明要等得耐,環境又一般,大家都無問題,仲特別預早啲去到,做頭一批客人,去到熟食市場一樓,地方樓底高,但比較雜亂,每間店前排咗啲摺枱膠櫈,喜歡嘅叫風味,唔喜歡嘅可能一來就走!幾個阿姐在店,見我哋人多在另一邊開張大枱比我哋,地方講真似坐垃圾房前(四圍放滿發泡膠箱、藍膠桶、竹簍)咁由同學仔媽咪發板!食物係等極都唔來,來一個又隔半個鐘先來一個!水吧飲唔更難預算,一個鐘都來唔到!1750坐低叫沙冰,1914先來,睇番我拍攝時間,耐到轉飲品後先到,激到一肚火小食拼盤:好豐富,個船形嘅餐具幾特別,串燒肉嫩,春燒脆口,蝦餅彈牙,雞翼搶唔到!水準唔錯!炸物夠乾身唔油膩!無骨海南雞(1隻)已起骨,雞肉唔夠嫩,略嚡,點雞醬鹹辣,配雞好味!油飯:油飯幾鬆軟,微微黃油香唔膩,好味!可惜到時已無雞可送飯!蝦餅:拼盤唔夠分再叫嘅!賣相幾靚,蝦膠彈牙乾身,外脆內彈,唔沾醬都好味!串燒(半打/3雞3豬)拼盤唔夠分再叫嘅!講咗無牛肉,來到唔熱,雞肉及豬肉都嫩口,沾椰醬幾香好味!馬拉盞炒雜菜:炒出來幾大碟,雜菜款式好多,(蓮藕、青豆角、椰菜⋯
馬拉盞炒雜菜:炒出來幾大碟,雜菜款式好多,(蓮藕、青豆角、椰菜⋯)味就酸辣,反而無馬拉盞嘅鹹香!(咁我唔個每個地方嘅馬拉盞有無分別)味道好味!
咖哩軟殻蟹:軟蟹蟹食咗一件,嫩滑無腥味,黃咖哩幾滑,見到好多蛋花夾雜在咖哩汁內!味道好夾南瓜味,有6件蒜茸包跟上,鬆脆唔韌,不過無乜蒜茸香味,沾汁好味!
冬蔭功(細)海鮮都用得幾多,我食咗一隻大頭蝦,但啲肉梅身,魷魚好大塊,鮮嫩好味!啲湯鹹酸味為主,只有少辣(我哋無叫少辣)一般!
蝦刺身:蝦雖然厚肉,不過唔算爽口!無腥味,點泰式辣汁酸辣好味!
螄蚶:好少地方有螄蚶食,呢度嘅幾嫩,味道好濃,點泰式酸辣汁,吊出鮮味,又壓過螄蚶嘅獨特味道!幾好!
鐵板蠔:蠔仔比想像中大隻,而且比得豪爽,嫩口好鮮,但啲蛋太多,芽菜少,味道唔錯嘅!
泰式炒金邊粉:賣相幾好,煙韌好味!
芒果沙冰:好大杯,個尖塔好誇,芒果味唔算濃,酸酸甜甜,沙冰打得幾滑
椰青:朋友飲
食物其實好味,但等待時間實在太耐,我哋1748坐低落單,但1823先第一樣餸到,但每樣餸相距時間15-30分鐘不等,問店員A,佢好晦氣話要排隊,話一出菜就上菜,我們話我哋第一枱到,排隊咪我們行先喇,佢已經唔理我們走咗,我哋發現上菜嘅次序係唔跟落單嘅次序,店家應該係要儲單,儲夠幾個先一齊煮一齊出!因為我哋後加嘅餸可以早過一開始落單嘅菜色,海南雞到咗,我哋先叫4個油飯,點知雞都食晒,飯都未見,飯到想再叫多半隻雞,姨姨A又晦氣話照排隊架!晦氣到我哋唔加喇!
咁食物之外,飲品又激氣,話說一到就叫了啤酒同芒果沙冰,啤酒就即到,沙冰足足等咗一個鐘都未見,大家都好口喝,又係問店員A阿姐,佢好晦氣話無時間整,無呀!咁都要飲嘢架,咪同佢落單改可樂同椰青,可樂即到,點知幾分鐘後,芒果沙冰突然出場,由另一個阿姨B攞來,大家都打晒突,但來又來3杯(叫4杯)咁都算喇,但椰青就飲唔到,唸住起身去取消時,4個開咗嘅椰青殺到,又係B姨姨,我哋咪講番件事,B姨姨好好人好斯文(佢負責水吧,仲同我解釋太多單,我哋都話唔緊要)問清楚我哋唔要3個(因為其中一個媽咪嘅芒果沙冰無來,轉椰青)咁佢就拎走三個,本來都無事,突然A姨姨殺到,劈頭一句就指責我哋做乜開晒嘅椰青唔要,嘩大家即刻著火,話番佢係佢話無沙冰先叫佢改飲品,佢又唔跟進,最後所有飲品來晒點飲呀?佢即刻唔出聲敗走,之後無再出現!
其實其他姨姨都正常架,係阿A黑口黑面又亂咁講,講完又不負責任,仲要話番客人!呢度我哋預咗等得耐!但唔預受佢啲脾氣!
計數有另外一個C姨姨負責,佢會覆單一次,啲飲品數目如我哋如期錯晒,我們好老實,少咗有更正,姨姨嘅廣東話完全聽唔到,9成餸都要佢重覆幾次先聽得明,唔只我一個,我單!哋係6個大人一齊聽,臨尾都玩下估歌仔!佢態度係好嘅,因為手寫單計數,佢前後計咗三次(佢話老板娘會查單)計好再報數比錢!所以每樣食品嘅數我唔知!
食物再好味、環境差、等得耐都唔係問題,傾下偈時間都過,但服務咁樣好難接受!
差!