2021-08-16
今晚又同仔仔出旺角隨便揾食,结果揾咗呢間位於旺角彌敦道726號呢間上樓餐廳。餐廳係17樓,一出𨋢就是撲鼻嘅牛肉香。入座後大概七點半開始,餐廳已經開始滿座,建議大家預早訂座較好。近年特別流行食石燒吉列牛, 勝在牛肉可以自己燒,鍾意生啲、熟啲,悉隨尊便。我哋當然點咗餐廳皇牌「吉列牛肉定食」。定食除咗有主角一大塊吉列牛,仲配有飯有湯、有前菜,都相當豐富。吉列牛面層脆炸粉薄脆。牛肉放上石鍋燒一燒,已經可以即食。石鍋燒將牛肉油脂溶化,釋放出牛的肉香,回味無窮。試埋另一個都係餐廳熱門食物,「咖喱忌廉烏冬」配牛肉。烏冬賣相好得意,表面鋪上滿滿忌廉,完全吾見烏冬。將的忌廉同啲咖喱汁撈勻,咖喱完全不辣,混和香滑忌亷,食落似食牛肉撈烏冬多啲。配料除牛肉,並有香菇及洋蔥。牛肉份量很多,而且很淋滑,難怪是熱門食物。我哋再加多份小食「蜜糠柚子雞翼」,蜜糖柚子汁掛滿雞翼表面,微微焦糖效果,酸酸甜甜十分開胃。飲品我們點了兩杯靚靚特色凍飲,「Passion Punch 」熱情果味甜甜帶微酸。 「Citrus Ocean 」柑橘味入口舒服,甜度適中。食完十分大滿足。