2018-04-14
今日一個人出旺角拎野,完成後就到處理我晚餐的去向,一個人真係唔知食咩好,多數食拉麵既我,今次選擇港式車仔麵,當然唔係普通車仔麵就滿足到我,呢間新開無耐既「花臣車仔麵」就有特別餸推介。足足有57款餸選擇,9款麵類,湯底仲有少見蝦湯,更提供調味料同配料。而玻璃樽可樂更加吸引我。至於點自助法,就係由點餐、取食物、搵位、食完回盤......都可以自己處理哂,好自由。先在落單區自己點餐拍八達通付款,也可用現金在櫃面付款。之後我就周圍影相,帶點懷舊風的裝飾,放滿可樂樽架的環境,有點懷念過去。亦可上二樓,地方更大更光鮮,仲好涼爽舒服,夏天都冇有怕。食物好快整好,等左5分鐘就有,到取餐區自取食物。我點左6款餸,的確幾多,所以超級飽,再加上難得有的大支裝玻璃樽可樂,夠哂gur!咸蛋蟹肉必點,有咸香黃蛋味配份量滿多的蟹肉,兩者不但沒搶味,原來仲好夾,就有食蟹粉的感覺,配埋麵食,好滿足好豐富。另一樣必叫的是墨汁墨魚餅,別看黑麻麻,用墨汁所以味道更重,內有墨魚肉粒,好彈好夠味,真材實料。黑柏葉也少見,超級爽口,而且大大塊易咬斷。豬軟骨啖啖肉,微微酸醋味,又可去掉肉的膩感,又令人更開胃,加上肉質鬆化,也是不錯的
先在落單區自己點餐拍八達通付款,也可用現金在櫃面付款。
亦可上二樓,地方更大更光鮮,仲好涼爽舒服,夏天都冇有怕。
食物好快整好,等左5分鐘就有,到取餐區自取食物。
車仔麵
黑柏葉也少見,超級爽口,而且大大塊易咬斷。
豬軟骨啖啖肉,微微酸醋味,又可去掉肉的膩感,又令人更開胃,加上肉質鬆化,也是不錯的選擇。
巨形蟹棒真係長過手掌,煮得不過火走味,保留蟹棒內的味。
還有牛孖筋,份量最多,軟腍香滑,重點是炆得入味又甘香。
食完可以自行拿餐盤到回收區,重搭細個學會自己食完清理餐具的感覺。當日都到8點,食店都保持乾淨整齊,證明大家食完都有手尾,也好乾淨,喜歡自助形式或想感受一下既朋友可以來,我覺得帶小朋友來,順便俾佢地學習下都幾好。