2017-12-09
朋友話帶我黎食啲真日本料理,唔係放題果啲港式level喎,唔講又真係唔知大角咀有呢間正野,啲魚生入口完全係另一種感覺。餐廳名叫月島,餐具乾淨衛生,感覺優雅,個筷子座尤其特別。先送上前菜小吃,有一點牛蒡,冬菇,魚塊等漬物。朋友拍板叫了一個晚餐三點set($368),一個日本大米祭典的限定菜單,同一份佢大力推介的池魚刺身。松露汁油甘魚薄切刺身沙律三點set的第一道,賣相相當吸引。油甘魚魚油十足好肥美,少少的松露油更能帶出魚的鮮美,很美味跟本不用點豉油,沾少少芥末已足夠了。滿到瀉軍艦第二道菜,顧名思義是軍艦上的餡料超級多,多到滿到瀉了。三文魚籽極鮮味,爆漿感覺好正。拖羅肥美,入口滿口油脂感。海膽新鮮,入口即溶。三款軍艦都好好味,難以取捨。原條池魚刺身薄切($148)朋友重點推介的池魚刺身,佢話呢度有佢係日本食咁正喎,只看賣相已知道係正野黎。先吃刺身,魚質紮實有咬口,食落爽口鮮甜,完全沒有沾豉油,點一下隨池魚刺身附上的酸汁就夠了。再嘗嘗中間的池魚他他,加了蔥及其他調味,感覺又不一樣了,味道很清新。免治拖羅pizza($78)見到限定二字總有一種魔力要點一下,試試這個看起來不像pizza的日本米
三點set的第一道,賣相相當吸引。
第二道菜,顧名思義是軍艦上的餡料超級多,多到滿到瀉了。
見到限定二字總有一種魔力要點一下,試試這個看起來不像pizza的日本米pizza。
三點set中的最後一道菜,店員用心地先hold住鮑魚不要上枱住,免得食唔切放涼了影響味道。鮑魚肉厚十分爽口,醬油甜甜地完全不會蓋過鮑魚的鮮味,正。
食物相當有水準,價錢公道,唔怪得全店滿座啦。