2009-03-02 10 浏览
上星期一班同事, 三五成群咁走黎食麵. 先講下食物先我就喜歡夠肥o既牛腩, 所以我叫左一碗坑腩片頭河, 加一件鮮油多, 再黎一杯熱奶茶添. 對於豉油豬油撈麵, 我一向都係覺得麻麻地, 可能因為我在澳門食過一d太好食o既撈麵, 返黎香港總係食唔係返果種味道, 索性就不再吃撈麵了, 傾返個坑腩先, 夠哂肥美, 吃一啖已滿口油花,正呀! 魚片頭就好普通, 不是特別有魚味. 鮮油多, 呢樣係我最期望架, 最鐘意就係脆脆的多士, 夾住一片厚度適中而又開始溶梗o既牛油, 一啖咬落去, 脆軟綿糯感覺一次過有齊.奶茶, 香而且滑, 同鮮油多最夾, 真係次次黎呢度都會飲一杯架.一段小插曲 : 見鄰檯有對夫婦, 一位老人家, 仲有幾位OL, 當侍應生送上食物時, 那位中年男士對侍應生咆哮道: 你唔好將d野亂咁放! 而侍應即慢條斯理地娓娓道出各人所點的食物, 從而去證明"我唔係將d野亂放", 中年男士竟然將茅頭指向身旁的女士 : 人地放d野嚮度, 明明係你o既, 做咩你唔出聲呀!! 我心想: 難道要高呼"這一份是我的"才為之合理...然後, 侍應生又端上中年男士的切腩撈粗, 中年男士大聲道:
上星期一班同事, 三五成群咁走黎食麵. 先講下食物先
一段小插曲 : 見鄰檯有對夫婦, 一位老人家, 仲有幾位OL, 當侍應生送上食物時, 那位中年男士對侍應生咆哮道: 你唔好將d野亂咁放! 而侍應即慢條斯理地娓娓道出各人所點的食物, 從而去證明"我唔係將d野亂放", 中年男士竟然將茅頭指向身旁的女士 : 人地放d野嚮度, 明明係你o既, 做咩你唔出聲呀!! 我心想: 難道要高呼"這一份是我的"才為之合理...然後, 侍應生又端上中年男士的切腩撈粗, 中年男士大聲道: 咁瘦o既牛腩就唔好拎出黎見人啦, 又話點出名, 點好食, 都係呃人o既. 今次, 老人家都頂唔住要出句聲: 你咁多聲氣, 下次唔好黎食喇.
薑都係老o既辣.
呢個故事話俾大家知 ----- 切腩當然係瘦架啦!