2009-11-08 57 浏览
晚上八時,爸爸看到柴九個廣告後話想食大閘蟹,於是一家四口就到了華蘭路的東海海都吃晚飯。平時都唔會要等位,因為位置比較唔就腳,但可能因為大閘蟹熱,又係假期,好多人呢,等左十分鐘左右就有位了。佢有幾款大閘蟹套餐可以選擇,餐牌上寫禮拜一至五可有八折,六及日則收正價,但部長跟我們說現在就算係假期都可以有八折,而且茶芥小食加一全免。我們叫了:大蟹蟹宴 (8折後$260/位) :蟹粉小籠包 (每位兩隻) : 佢分左兩個籠上,確保小籠包係熱食,不過侍應少,客人多,侍應忘記了拎醋過來,叫了兩次才記得.. 小籠包的味道不錯,湯汁多,一咬落去,熱騰騰的蟹粉湯汁從包子進入我的口裡,味道佳!不過吃了一隻就好好好好漏了,都幾難食到第二隻魚翅佛跳牆 ( 位上) : 足料,有翅,花膠,冬菇,螺頭,雞腳...味道好鮮,飲完都冇口渴蟹粉蒜茸包 ( 每位兩件) : 脆脆的,配上蟹粉都幾好味,不過我始終不太好蒜茸包,所以吃了小半件就交給爸處理了,爸爸說就算是吃完蟹之後再吃也是很脆的,沒有軟掉江蘇大閘蟹 (每位兩隻) : 隻蟹一端上來,未打開佢,掂下佢隻手已經詹到蟹油,好肥美,打開佢之後,好多透明膏(這是我跟姐從小為透明膏起

我們叫了:
大蟹蟹宴 (8折後$260/位) :
江蘇大閘蟹 (每位兩隻) : 隻蟹一端上來,未打開佢,掂下佢隻手已經詹到蟹油,好肥美,打開佢之後,好多透明膏(這是我跟姐從小為透明膏起的名字),D透明膏張住個嘴,好肥,但好好味呀,肉質鮮甜,係今年食既大閘蟹中最好味的一次呢!蟹腳都有好多肉,好味!不過每位兩隻真的有點太多,吃罷一大隻已經好好好好好好滯了
時蔬 : 芥菜汁的菜芯,好奇怪...
牡丹蝦手打烏冬 : 超級難食!個湯底係無敵味精湯,烏冬好硬,唔彈牙,好差,各人都吃了一啖便放棄了,"牡丹蝦"? 見圖..
薑茶丸子 : 吃過咁多滯的東西後,飲番碗薑茶,消消滯,但因為太飽了,飲了一口,便給愛好薑茶的媽媽解決了,媽媽一口氣吃了我,她自己,和爸的呢,難怪的,爸爸吃了3.5隻大閘蟹,還有一堆蒜茸包....

好富足的膽固醇夜,爸說很快會爆血管,所以跟爸從華蘭路走路回家,很遠呀,不過跟爸談了很多,Happy night
蟹粉小籠包
入面,好好味呀