2021-09-26
東薈城入面間Ufufu Cafe,門面同menu都好似好靚仔。頭先同老婆睇完戲,就去咗試下。行到門口,冇人排隊。侍應問我地幾多位,我答"兩位"。佢就示意要我地掃安心出行,我地就即刻掃,以為係即刻有得入。哈,誰不知,掃完佢叫我地喺側邊排隊。一排隊,前面突然就多咗兩個人。睇落其中一个好似大肚。咁就算數,都係兩個人啫,好少事。結果排咗十分鐘左右,就輪到我地入去。老婆想試下追加嗰個酥皮湯,但侍應話冇酥皮湯。結果,我叫咗牛肉壽喜燒烏冬,追加一個白飯,老婆就叫咗豚肉生薑燒烏冬。落單後五分鐘左右,侍應攞咗碗白飯嚟。好奇怪,乜嘢都嚟,居然白飯先上。以為我個壽喜燒好快就嚟,咁我就耐心等待。間嚟啲冷氣都開得好行下。等咗十分鐘左右,人同碗飯都吹到凍哂。我老婆嬲嬲地,就同侍應講你俾碗白飯嚟,又唔俾其他食物,而家碗飯都吹到凍哂。(我老婆唔識中文,所以係用英文問佢) 侍應好似完全聽唔明,又冇要求我用廣東話幫手表達發生乜事,佢就行去揾其他人幫拖。另一侍應嚟到,老婆重復頭先嘅説話。侍應用中文回答“咁我幫你收起碗飯先",然後就攞走碗飯行咗去。又過咗四、五分鐘,我個壽喜燒嚟喇。個様幾靚仔。老婆個生薑燒未到,我諗住等埋佢先
又過咗四、五分鐘,我個壽喜燒嚟喇。個様幾靚仔。老婆個生薑燒未到,我諗住等埋佢先開始食。等咗幾分鐘,我個壽喜燒都俾冷氣吹到鯨鯨地,唯有開始食先。當我督開隻蛋、推開啲菜,老婆發現菜葉下面有塊膠紙。……大佬,玩咩,等咗咁耐,要食先嚟有塊膠紙,即時灰哂。好彩老婆好眼睇到,唔係我就中膠伏喇。算啦,呢間嘢真係奇奇怪怪,我地打算走喇,唔食喇。
我叫個侍應嚟,俾佢睇個烏冬入面有塊膠紙。佢好醒目,答我"唔好意思,我換過俾你"。我話"唔駛喇,我地唔食喇",然後起身走人。
灰爆,"happy sunday"變"灰爆sunday"。