2019-09-27 23 浏览
Happy Friday梗係搵間好食嘅餐廳慰勞下自己,所以兩個禮拜前就訂左呢間粥底火鍋。之前經過九龍灣分店嘅時候見到好旺場,所以心思思試吓呢間觀塘新開嘅分店。嚟到門口先知道原來呢間餐廳日頭係冰室,夜晚係海鮮火鍋,都幾新穎。餐廳格局好大,位置都好寬敞舒服。我哋兩個人都可以坐一張好大嘅卡位,放晒啲餸上檯都冇難道!套餐有三種揀,夥計建議我哋最好係食一個龍蝦餐同一個海蟹餐,咁樣會令到個粥底鮮味啲。每個套餐都包一款鮑魚、海鮮拼盤、安格斯牛肩肉同自選八款火鍋配料。仲有嘢飲櫃會有竹蔗水同飲品任飲。竹蔗水係自家煲㗎,小妹覺得甜度啱啱好。仲有兩款前菜開下胃。落左單之後會先來一個燉湯,燉湯好熱同好足料㗎,飲嘅時候要小心。之後再有一個蒜蓉泰醬焗青口,酸酸甜甜咁。之後粥底同各款配料就陸續上台啦~睇吓個海鮮拼盤幾咁華麗~夥計建議先煮晒啲蜆類,因為如果蜆入面有沙嘅話會影響粥底質素,食到有沙可以同佢地講,佢地會成個粥底換晒,幾貼心!不過好彩我哋嗰日啲蜆冇沙,仲好新鮮添呀!我哋揀咗新鮮鮑魚,大大隻,爽口又彈牙,正!之後食手掌咁大嘅扇貝,真係好鮮甜,拎上嚟放係個碗面到啱啱好~北寄貝大隻都算,仲要有膏㗎!!好正呀真係!!

竹蔗水係自家煲㗎,小妹覺得甜度啱啱好。仲有兩款前菜開下胃。
之後再有一個蒜蓉泰醬焗青口,酸酸甜甜咁。

之後粥底同各款配料就陸續上台啦~睇吓個海鮮拼盤幾咁華麗~

我哋揀咗新鮮鮑魚,大大隻,爽口又彈牙,正!

北寄貝大隻都算,仲要有膏㗎!!好正呀真係!!!可唔可以食多隻

墨魚滑都整得唔錯。

到重頭戲啦,個蟹雖然得半隻,但佢隻鉗好大隻,同埋佢啲膏係多到跌晒入粥底度!正!!

龍蝦都一樣爆晒膏,啲肉彈牙又鮮甜,係幸福嘅味道呀~~~

食完海鮮開始食其他配料。牛肩肉好濃牛味。

日本黑豚肉肥美。

滑牛肉口感有啲似手切肥牛,濃濃牛味係口入面散開,好味!

其他配料不能盡錄,大家睇相啦~
食晒所有配料之後,顆計會拎一兜粥膽、蔥粒、芫茜同菜脯加入粥底度,攪呀攪,咁樣一煲鮮甜美味嘅粥就誕生啦~~

雖然已經食到好飽,但呢碗粥真係唔食唔得,因為精華全部喺晒呢度,真係好好好好鮮甜呀~
總括而言,二百幾蚊可以食到咁多唔同種類嘅海鮮,仲要啲海鮮全部爆晒膏,真心好抵。夥計都好熱心幫助,細心照顧我哋呢啲論盡食客,抵讚
2019-09-20