2007-03-17 5 浏览
因為要坐12M番學的關係, 過往几年的朝早我都會經泰昌(舊址)。日日7:20分左右泰昌就會有新包出爐, 我個人就至鍾情佢既腿旦、餐肉、雞尾包喇!腿旦包-- 煎過的火腿, 長方型厚厚的煎旦(外形似日式甜旦)餐肉包-- 不是太油太肥, 長度厚度適中既午餐肉雞尾包-- 不太多, 不太甜的涵, 岩岩好夠食哂1個包, 唔濟最重要、最正既都係麵包!根據佢既色(深黃)同口感(少少油和甜), 我個人覺得佢係用雞旦+豬油+麵粉揉成的(可能係BUTTER但唔係MARGARINE)。熱騰騰,香噴噴,軟棉棉既麵包真係正到震!唔同的涵料, 麵包都配合得很好! 完全豐富了整個包的口感和味道!雖然腿旦、餐肉、雞尾都唔係泰昌既賣點, 但當您俾$買包既同時, 望見入面有位老人家辛辛苦苦咁搓麵粉, 您買既呢個包, 將會有人情味、懷舊風味同一種感動既感覺呢!!

餐肉包-- 不是太油太肥, 長度厚度適中既午餐肉

最重要、最正既都係麵包!

熱騰騰,香噴噴,軟棉棉既麵包真係正到震!