奧志雷
奧志雷
2019-01-11
1K 浏览
关注
可以到金御飲茶真幸福,稻香點心大陸工場生產,質量差劣難食勁多味精,不要預我 ﹗曉廚曉色香味比金御百倍,用料及手藝比金御好千倍。全體同事補足壽星女生日,以茶待酒,生日快樂﹗

幾十籠點心,多到影唔晒啊 ﹗難得十幾廿個同事興緻勃勃飲茶,半間公司同事有成 16 位,浩浩盪盪操來飲茶,認真熱鬧。坐迫少少都無問題,親近一點、開心一點﹗老闆竟然殺到出席,同事們突發寄想打算夾錢請老闆飲茶,最終都係老闆埋單啦,多謝多謝。

中國五千年歷史損腳趾,大家都啜得高興開心又暢快 ﹗羅漢齋鴨掌、滷水豬腳仔、豉汁蒸鳳爪、藥膳雞腳、鮑汁炆雞腳、沙薑雞腳,損沙薑腳趾!再損豉汁腳趾!

羅漢齋鴨掌,墊底的齋碎只作裝飾吧,如此賣相完全提不起興趣。斬成 3 節的鴨掌滾上齋芡慢慢啜,咸香加醬油味,爽爽腳皮搭彈彈腳筋,過足口癮。積奇最愛的點心,見您掛住同斯里亞猿吹水非常好,那幾節鴨掌轉眼就被我消滅掉啦﹗

金御蝦餃,皮薄嚥韌微彈,蝦爽帶鮮,熱烘烘併埋豆瓣醬格外惹味。香芋糯米卷,造型幾得意,薄薄一片芋頭卷住糯米飯,我唔食芋頭架,糯米飯黏黏味濃不油仲香噴噴,淨食都好味。

蠔皇鮮竹卷,薄薄腐皮半透明,餡料若隐若現狀甚誘惑惹人犯罪。立即原條隊入口,大啖一咬燙死寶寶了 ﹗貌似靜蠅蠅沒煙沒氣,誰知只是被厚厚蠔汁遮掩著啊,熱辣辣味濃肉香甜美可口,要搶住食呀。炸明蝦角,其實似足炸蝦餃,外皮鬆脆,內裡蝦爽鮮甜。我較喜歡有沙律醬包在一起的,來點酸咪咪濕潤的味道。

燒腩仔,肥美兼靚仔,高質層次分明,入口皮脆肉嫩,肉汁豐富,咸香恰到好處不嗆不膩,豬皮脆卜卜,瘦肉濕彈彈,留香持久。蒜拍青瓜,陰沉室溫的味道,沒被鹽醃過所以味道偏淡,蒜蓉醋味在外,爽脆多汁,過過口癮可以。

叉燒包,馳名中外,滿分可作招牌點心 ﹗包皮超勁軟塾有彈性,手感一流,放在手中暖笠笠,渣到欲罷不能。撕開觀賞,餡多濕潤爆晒汁,叉燒醬芳香撲鼻,食落甜味得宜。白灼油麥菜,沾點淡豉油,清新的味道,爽甜鮮嫩無比,好食喎。

白灼菜芯,水味突出沒有菜甜味,幸好夠嫩不老亦無渣,靠晒您喇淡豉油。豉汁蒸鳳爪,趁熱食味道剛好不油淋淋,醬甜豉香椒惹味,一啜骨肉分難,皮爽筋彈,損腳趾開心又暢快。布拉腸粉,溫度夠熱,微滑濕潤散發米香,滾上混醬還不錯。

山竹牛肉,巨大肉球滾熱辣,破開兩邊在涼浸浸的喼汁上翻騰幾回,溫度稍降就可以掉到舌尖慢慢嘆。馬蒂芫茜混合球,幼滑帶彈,淡淡然的牛肉味撞著醒胃喼汁,平凡合格。滷水豬腳仔,豬皮爽爽脆脆,瘦肉多汁嫩滑,筋彈彈有咬口,白滷水浸得入味可口,損到停不了。

蒜泥白肉,酸味濃郁,大量蒜泥密麻麻鋪在表面,惹味出眾,酸酸甜甜十分開胃 ﹗薄薄白肉火腩迷人軟綿極具彈性,索汁好味道﹗

魚香茄子炆伊麵,平時我自己食都會要求全走,走蔥走芽菜走韮黃。點解師傅勁落韮黃芽菜架?兩樣我都唔食,又要花時間慢慢挑走喇﹗咸魚梅香吸引,肉鬆嚥韌,茄子爽滑,伊麵調得味濃微辣,過濕過腍而油淋淋,不過不失還入得口。

醬皇金錢肚,極度爽彈,醬皇厚厚芡芡亦不能掩蓋微弱羶味。咖哩牛孖筋,新產品?碎濕濕牛筋粒,腍滑微辣淡口,試一次便夠。糯米珍珠雞,懷舊包法有咸蛋黃在內堅香口堅好食百倍。油紙吸去多餘水份及蒸氣更加乾爽,而且將所有精華及香氣都包得緊緊在內。糯米黏黏濕潤,散發強烈荷香及飯香,肉碎醬汁調得出色,無投訴。

椒鹽黃金磚,炸得金黃奪目,賣相吸眼一流。雖然外脆內嫩豆味純厚,最敝唔夠熱呢,味道大打節扣 ﹗香煎蘿蔔糕,這世上只有阿媽的蘿蔔糕最好食最真材實料,無可替代 ﹗幾粒叉燒碎、幾粒蝦米碎,食到蘿蔔味但食不到蘿蔔絲,溫度夠熱而兩面煎香,入口鬆散,鬆性欠奉,味道合格的。

皮蛋瘦肉粥,我自己都估不到會讚酒樓粥品,真心煲得不錯喎 ﹗粥底棉棉帶著甜美瘦肉味,連粥帶料齊齊食格外精采。生煎包,食肉獸完全體的我對包類及粥粉麵都提不起勁呢﹗厚厚油油的包皮,一丁點的豬肉餡,雖然麵包味香甜非凡,都係再見吧。

家鄉煎薄罉,傳統客家菜色,阿媽好喜歡在家中自己煮弄。微暖咸咸油油,趙落綿綿有蔥油香有少少焦香。燒味併盤,基本五味,海蜇燻蹄、蜜汁叉燒、玫瑰油雞,燒鵝。海蜇燻蹄,金御海蜇燻蹄味道居然跟我兒時味道一模一樣,使人非常懷念,第二間食唔到。淋上麻油酸醋,醒腦震奮 ﹗燻蹄豬肉味甜味非凡,瘦肉質感夠軟綿,豬皮膠彈有嚼勁,咸香討人喜歡。海蜇雖然不及兒時粗條爽脆,不過味道一樣出類拔萃 ﹗

蜜汁叉燒,乾鞋有點韌,食到到蜜餞,只有咸咸的味道。玫瑰油雞,大肥雞的髀,黃色肥膏一舊舊,咬掉食得更舒服,白肉嬌嫩滲著雞汁,薄薄雞皮全滿甜豉油味道,食得過的。燒鵝,肥騰騰油淋淋,一咬爆油吃不消,幸好肉香帶滑又帶甜,平凡唔難食。

白灼芥菜,甘甜味出眾,爽嫩爆水,最緊要趁熱食,放涼使到菜甜味大打節扣。炸魷魚鬚,硬硬魷魚殼不鬆脆,魷魚鬚韌韌的不爽彈,唯有可取味道鮮甜,浸上喼汁同吃十分可口醒神。蟹子燒賣,我最愛的肉球,食肉獸的良伴。半肥瘦甘香啖啖肉,結實彈彈不鬆散,豬肉甜、蝦肉鮮,熱騰騰新鮮出爐,燙燙的美味。

四寶雞紮,我都話最憎芋頭咯﹗都唔知何時開始用上芋頭,兒時都係用豬肚、火冬菇、蟹柳、等等,好味百倍。雞柳泛著隔夜酸縮味,火腿條極大條,咸度指數十分高,不過非常彈牙,魚肚薄薄細細,吸汁力微弱,爽爽似豬皮。腐皮蒸到過火乾爭爭,雖則唔好食,但我都食晒無浪費。

薑蔥蒸牛柏葉,腍劈劈不爽不彈,薑蔥芡厚厚一舊舊有點可怕。咖哩魷魚,顏色暗淡黑媽媽,水魷鬚震騰騰,咖哩汁彈到滿檯都是了 ﹗清淡的咖哩水,爽爽的鬚及彈彈的身,簡單普通過口癮。香滑雞粥,足料大量雞件,雞肉沒什麼味道,但掛上綿綿粥底竟然味道鮮甜,真的要食多兩啖。

錦滷響鈴,普通的炸響鈴配上甜酸汁吧,香脆開胃。蘿蔔酥,凍凍的使到油膩感倍增,酥皮鬆化,蘿蔔蓉餡清甜,造得蠻有水準。豉椒蒸排骨,油光立立令反晒光,骨多肉少非常失望。

川芎白勺魚頭湯,個個同事都勁客氣怕醜,客氣生疏食少好多﹗話知理,我唔客氣獨佔成碗湯咯,好好飲呀 ﹗我最最最愛的魚湯 ﹗雖然不是大魚頭,又不是奶白色的湯汁,味道質素已經不俗 ﹗濃濃藥材味,淡淡魚鮮味,清澈的湯底,飲完暖笠笠,啜埋魚頭損得乾乾淨淨更暢快。

豉椒排骨炒河,味道煮理恰到好處,多汁惹味可口,咸甜辣十分平衡,最衰粉粉散碎不夠完整,未能一氣呵成大啖大啖地吸啜。細細粒排骨排烚烚,質地乾硬鞋。我需要辣椒醬,不過酒樓經常只給豆瓣醬,味道咸而不香辣,還食到成口都係辣椒皮,激死我﹗

北菇棉花雞,北菇彈彈多水,魚肚軟棉嫩滑,雞柳香甜入味,齊住所有材料一齊食才是皇道,百味融和豐富,那有不好吃的理由。沙薑雞腳,咸味得宜,雞腳黏滑兼備,每口充滿雞汁與沙薑味,味美滾動。潮州粉果,脹卜卜的芫茜蔥粉果!青味太濃食不到,抱歉。

叉燒腸粉、牛肉腸粉,勁蔥叉搭勁蔥牛,免強頂得住那股青味,腸皮滑但厚厚的,夠飽肚啦。豉油皇鵝腸,爽脆滑溜,豉油清香不濁剛剛好,大注大注塞入口,爆汁舒到到震。乾炒牛河,琪姐您碟乾炒牛河走牛肉加扣底嗎?點解得幾條河粉,芽菜同蔥就勁多喎,牛肉在那啊?靜態地演繹,暖暖的沒有鑊氣可言,幸好生抽老抽比例均勻清甜香氣脫俗。

鮑汁炆雞腳,無敵膠滑黏,入味多汁,啜得開心。衰在炆到甩皮甩骨,賣相驚嚇。口水雞,另類煮理加入勁多豆豉,造錯豆豉雞嗎?花生香、豉味濃,油而不辣配上雞肉軟腍還可以。松草花蒜蓉蒸排骨,似乎多此一舉、畫蛇添足,草還草、骨還骨。大大舊鞋口排骨滲著蒜香,話晒都有啖肉食。
羅漢齋鴨掌
羅漢齋鴨掌