2020-11-22
難得出嚟食晚飯,就食得好少少啦,揀咗旺角比較就腳,開咗間新嘅西餐,嘢食質素OK,價錢都好相宜。蒜蓉包蒜蓉包入面有好多蒜蓉,牛油心晒入去個包入面,但唔會搞到個包嘅質地好林,外皮好趣,識落好鬆軟。巨人菇巴馬火腿沙律第一次食巨人菇,好大粒有啲似啡菇,但係質地比較硬身,味道好清淡,好適合配巴馬火腿呢啲咁濃味嘅食材。用咗嘅意大利黑醋比較甜比較稠身,令到成個再食嘅味道較為平衡。巴黎牛油磨菇焗田螺田螺放咗喺蘑菇上面,令到田螺同埋牛油嘅香味深左落去個菇入面,田螺肉彈牙又爽口,味道好獨特。墊底嘅蒜蓉泥打得好滑,有濃烈嘅牛油香。酥炸蟹肉卷用咗好似越南嘅網狀春卷皮包住啲蟹肉,再拎去酥炸,令到外皮好鬆脆,蟹肉嘅味道慢慢咁泌咗出嚟,裏面有大量嘅蟹肉,咬落去一絲絲質感好好,食過嘅蟹餅入面呢個最有特色,而且份量好足。慢煮脆皮豬手雖然用咗慢煮,但係對於豬手個皮嘅脆度完全冇影響,好似食緊出面嘅燒腩仔咁,而慢煮令到入面嘅豬手可以鎖住肉汁,咬落去非常鹹香,而且一啲都唔覺得老,中間嘅肥膏都燒走左,識落比較健康。香煎海鱸魚配菠菜汁意粉鱸魚嘅皮煎得好香脆,豬肉新鮮,重點係個菠菜汁,食落有好清新嘅味道,有啲似意大利青醬,味道夾得好
蒜蓉包
巨人菇巴馬火腿沙律
巴黎牛油磨菇焗田螺
酥炸蟹肉卷
慢煮脆皮豬手
香煎海鱸魚配菠菜汁意粉
鱸魚嘅皮煎得好香脆,豬肉新鮮,重點係個菠菜汁,食落有好清新嘅味道,有啲似意大利青醬,味道夾得好好,而且意粉煮得非常入味。
芒果拿破崙
估唔到個份量咁多,酥皮冇因為個cream變得林左,證明係新鮮整嘅,甜到覺得啱啱好,雖然而家唔係芒果嘅當早期,但係芒果都冇話非常酸。
Virgin Sangria
Mojito