2019-06-12 188 浏览
呢間餐聽都開咗一排,原本對澳門/葡國菜冇乜幻想,但係今日feel like 想食啲新野,於是就即管嚟會一會亞蘇爾。椰香葡國雞配蒜蓉包 $128味道不錯,啲雞好香,煮得嫩,不過未算係驚為天人。另外碟頭較細,如果個煲大多一個圈會開心一啲。Menu 稱蒜蓉包上有芝士粉,不過味道並唔突出,蒜蓉都唔特別香,麵包烘得略過咗火,冇燶嘅,但係如果烘少一分鐘,個脆硬度會更好。葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜 $188食落有啲驚喜,估唔到個皮烤得咁脆,啲肉都可以keep到咁嫩滑,而且啲肉仲醃得好入味!果然係招牌菜!下次食都會想再encore 嘅。但係因為個乳豬係屬乾身(冇汁), 如果個配菜由炸薯塊改為薯蓉咁就會更好。焦糖葡撻 $14 (一件)可以當甜品食,不過我覺得冇咁嘅必要。味道不俗,唔算太油,不過皮比較硬,蛋亦比起澳門名牌葡撻較實。可以一試,當係過下口癮,但唔需要衝住葡撻而來。

椰香葡國雞配蒜蓉包 $128

葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜 $188

焦糖葡撻 $14 (一件)
可以一試,當係過下口癮,但唔需要衝住葡撻而來。