2016-05-17 329 浏览
之前去過靚煲皇食小菜食乳鴿,朋友都話好味,一直都好想試下佢的打邊爐,今日同朋友一齊行街想食打邊爐就諗這間,點知住係大角咀朋友都話食過吾錯,所以今日專登諗住行完街街去5個女人打邊爐先,去到其實都已經十時都爆晒而出面都坐滿人真誇張,好彩打左去訂位就可以立即入座。胡椒豬骨鍋….之前朋友已經食過一次話推介好味道,所以今次再叫多次先…黎到香噴噴的胡椒香已十分吸引,沒想到入面竟然有類似豬軟骨和豬手豬骨,好驚喜!~食落去豬軟骨好㵉身好有胡椒味道,而加上辣更香口,大家都忍吾住每人都飲左2碗先想加湯,而且加左湯之後味道沒有因而太淡,十分驚喜的鍋。白魚蛋,餃,野菜菜籃,新鮮准山….菜都好新鮮而份量都吾少,准山煮熟之後吸晒胡椒香原來咁好味….但一定要睇住剛熟便可,因為太熟會爛冇咁好味。餃大大隻而且食落去材料足好香豬肉香,原來都係自家制,怪不知係king size啦。貢丸,包芝心丸,雪花肥牛,蝦餅….蝦餅夠熱度而且好香蝦味又脆口,最好係吾會食到成口油,其實蝦餅仲有一個醬汁,原來係芥辣沙律醬,味道好到呢….少少辣口但又香蝦味,必食好味,當問想知醬汁邊度買原來又係自制,絕對係有心的小店。雪花肥牛份量都不少和食落都
貢丸,包芝心丸,雪花肥牛,蝦餅….蝦餅夠熱度而且好香蝦味又脆口,最好係吾會食到成口油,其實蝦餅仲有一個醬汁,原來係芥辣沙律醬,味道好到呢….少少辣口但又香蝦味,必食好味,當問想知醬汁邊度買原來又係自制,絕對係有心的小店。雪花肥牛份量都不少和食落都牛味不錯而吾難咬。
水口雞…黎到見到有半隻咁滯都份量超足,仲要拼都十分漂亮。食落去麻辣味不叫好辣和有小小沙爹醬味,所以所有朋友都可以食,但而雞肉食落去十分嫩滑吾鞋口。最好係雞面上面仲有不少花生碎加上少少辣和雞一起吃味道的確不錯幾特別。底部有青瓜和紅蘿蔔,以為係沒有味道,點知食落去係有酸味都幾開胃,朋友們勁喜歡吃青瓜。
響鈴…本人最鐘意食響鈴當然必叫啦,沒想到係新鮮炸的響鈴,一睇都知脆口又大舊,十分吸引,但最重要係食果陣吾會成口油,推介好味道,仲要最重要係份量好多差不多成十舊添…
最後我都食到12點先走,每人$220超抵食,朋友們都話一定會再來吃打邊爐和小菜。但待應同我地講返原來冬天大約11月一般小菜就會停,所以想食佢小菜最好11月前黎食…但我諗我朋友應該吾好等到咁遲先黎….哈哈
2016-05-15
宵夜